NMG@KARATENA: Tihana Mandušić

Prvi video ciklusa NMG@KARANTENA komentar je umjetnice Tihane Mandušić na rad “Stajanje, padanje, provlačenje” koji je izložen 2013. godine u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA. To je ujedno i njezin diplomski rad nastao 2011. godine na masteru Novih medija zagrebačke ALU pod mentorstvom Nicole Hewitt.

Riječ je o instalaciji koja se sastoji od ulaznih vrata u obliku siluete i tri video projekcije. Video “Stajanje” u kojem umjetnica samo stoji u pozi i promatra prikazuje trenutak ne-djelovanja i izdržavanja bez sudjelovanja drugih. Video “Padanje” u kojem umjetnica samo pada prikazuje promjenu stava u situacijama u kojima je napetost tijela i uma maksimalna. Pad je oprečan stajanju, prikazuje trenutak opuštanja tijela i napetosti uma, društveni “timeout”. Video “Provlačenje” u kojem se samo provlači prikazuje uzak prostor djelovanja. Ovaj rad govori o mogućnostima do kojih dolazi kad život krene očekivanim smijerom, a kako ga prilagoditi neočekivanim uvjetima života u karanteni umjetnica je pobliže opisala u videu pa vas pozivamo da joj se priključite i uvjerite se i sami u blagotvornost ovih umjetničkih performativnih vježbi.
______________________________________________________________
Tihana Mandušić (1982., Split) diplomirala Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Završila preddiplomski studij Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu. U svom radu koristi se različitim medijima s naglaskom na video performans. Sudjelovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je prve nagrade ESSL Award CEE 2009. godine.
______________________________________________________________
Za realizaciju videa zaslužni su:
Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Snimanje: Tihana Mandušić, Tihanina mama
Kustosice ciklusa NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković