NMG@KARANTENA: Maša Barišić

U svibnju 2017. godine nam se u sklopu NMG@PRAKTIKA s radom Ovdje, čini se, nema nikoga predstavila umjetnica sa zagrebačkom adresom Maša Barišić. Kako vidi svoj rad danas u neizvjesnom periodu u kojem se trenutno nalazimo i što kaže dvije godine nakon, pogledajte u sedmom videu ciklusa NMG@KARANTENA.

Radi se o crtežima velikih formata u tehnici olovke. Prikazi su to kapitalnih hrvatskih institucija ali ih umjetnica ovom prilikom ruši pa tako oni predstavljaju „ruinirane strukture sadašnjih bastiona obrazovnog i kulturnog života Hrvatske“[1]. Postav se sastoji od dva ciklusa, Neoruinizam i Studija negativnog prostora. U prvom su građevine prikazane u fragmentiranom propadanju dok je u drugom autorica odlučila istaknuti negativan prostor. Odabirom velikih formata i jednostavne bazične tehnike olovke na papiru izražava svoju kritiku i svojevrsnu „osobnu, intimnu i nenametljivu pobunu“ naspram institucija koje su važan čimbenik nacionalnog kulturnog i obrazovnog sustava, a rušeći ih želi potaknuti na promišljanje o njihovoj stvarnoj vrijednosti koja se često samo krije iza fasade.

_______________________________________

Maša Barišić rođena je 1986. u Splitu. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje 2009. na Umjetničkom sveučilištu Lincoln u Engleskoj, gdje je i diplomirala 2012. godine. Od 2013. živi i radi u Zagrebu. Izlagala je na mnogim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi u Engleskoj i Hrvatskoj.  Suosnivačica je i voditeljica Ateljea na broj 1.

________________________________________

Za realizaciju videa zaslužni su:

Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Snimanje: Maša Barišić
Kustosice ciklusa NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković

 __________________________________________

[1] Iz predgovora Lane Beović