NMG@KARANTENA: Iva Džaja

Krajem prošle godine, u listopadu, u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA predstavila se umjetnica Iva Džaja sa izložbom naziva 3.13 mph. Što o svom radu kaže danas i koliko ga smatra aktulanim pogledajte u videu ciklusa NMG@KARANTENA.

3.13 mph označava mjernu jedinicu prosjeka ljudskog hoda koju je umjetnica prigodno odlučila iskoristiti za naslov izložbe. Riječ je o seriji od petnaest fotografija od koje su prve četiri nastale analogne dok su sve ostale digitalne, tek malo obrađene. Iva nas potpuno neopterećeno vodi u šetnju kroz prizore koji su okupirali njeno fotografsko oko u periodu od oko dvije godine dok je besciljno lutala urbanim prostorima. Iako su dio naše svakodnevice, često ne primjećujemo putanje i okruženje kojima se krećemo, a Iva je upravo tom dijelu života – putevima kojima svakodnevno prolazi, posvetila pažnju i odlučila bilježiti zanimljivosti i motive koje donose. Bez ikakvog polazišnog koncepta i teme, spontano i nepretenciozno, počela je kroz eksperimentalni proces prikupljati fotografije koje je u ovoj izložbi objedinula pod zajedničkim nazivnikom i time zaokružila cjelinu koja ujedno određuje kraj jedne njene životne faze.

________________________________________

Iva Džaja rođena je 1992. godine u Splitu. Godine 2012. upisuje studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a 2017. odlazi na Erasmus + semestar u Muthesius Kunsthochschule u Njemačkoj. Završila je filmsku školu u Kino klubu Split. Diplomirala je 2018. u klasi profesora Viktora Popovića na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Do sada je sudjelovala na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

________________________________________

Za realizaciju videa zaslužni su:

Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Kustosice ciklusa NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković