NMG@KARANTENA: Srđan Veljović

U sklopu ciklusa NMG@KARANTENA javio nam se i umjetnik Srđan Veljović iz Beograda, koji je svoj fotografski ciklus Devedesete predstavio krajem 2018., te nam objašnjava kako je on aktualan i u današnjem trenutku.

Serija fotografija “Devedeste” Srđana Veljovića predstavlja umjetničko dokumentiranje osobno i kolektivno ključnih trenutaka ovog društveno i politički izrazito turbulentnog perioda, te njegovo postavljanje danas, sa značajne vremenske distance, otvara nekoliko mogućnosti čitanja ovog slojevitog fotografskog memoara. Okosnicu ove izložbe čine fotografije vezane za kontekst vojske, razvrstane u dvije grupe: prva iz 1987/8. godine kada autor boravi na odsluženju vojnog roka u Divuljama pokraj Splita, i potonja iz 1999. godine kada je autor ponovno pozvan na služenje, sad drugoj domovini. Prostor između ove dvije (ne)uobičajene situacije zauzimaju razne društvene zbiljnosti kojima je autor svjedočio u različitim društvenim kontekstima devedesetih te ih on bilježi iz rakursa subjektivnog promatrača. Autorova fotografska priča se u ovom periodu razvija kako kroz njegovo intenzivno praćenje i dokumentiranje različitih vidova kulturnog, društvenoaktivističkog, urbanog života prvenstveno Beograda, ali i Srbije i regije, tako i kroz niz umjetničkih projekata u kojima tematski i problemski inicira i otvara brojna pitanja u vezi sa socio-političkim kontekstima našeg podneblja u ovom dramatičnom periodu.

___________________________________________

Srđan Veljović (1968.), fotograf, kulturni radnik, konceptualni dokumentarist. Bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavljanja kao polja konstituiranog izvani istražujući mjesta prestupa granice koja ga definira. Izlagao više puta skupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji, Rumunjskoj, Albaniji, Austriji, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama.

___________________________________________

Za izradu videa zaslužni su:
Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Snimanje: Srđan Veljović
Kustosice NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković