NMG@KARANTENA: Toni Mijač

Toni Mijač se u programu NMG@PRAKTIKA predstavio 2018. godine projektom Katarza, kojeg je započeo raditi 2012. i nastavlja do danas, kao gost šestog videa našeg ciklusa NMG@KARANTENA!

Uzimajući koncept katarze kao polazišne točke rada umjetnik preispituje introspekciju muškaraca. Naime, motivaciju za Katarzu, koja u grčkom označava pročišćenje duha, pronalazi u popularnom arhetipu „muškarci ne plaču“. Serija fotografija prikazuje muške osobe, raznih godišta, životnih priča i percepcija, u jednostavnoj izvedbenoj gesti. Oni sjede na podu i u trenutku evociranog sjećanja odlažu svoje cipele. Simbolički, obuća u Mijačevom radu predstavlja zaštitu i sigurnost. Odlaganje iste je uzemljenje osobe i prepuštanje emocijama. Pred sam čin fotografiranja umjetnik je od sudionika zatražio kratkoročnu refleksiju nad jednim proživljenim iskustvom po njihovom izboru koje je ostavilo emotivno slikoviti utisak. Mijač time navodi svoje subjekte da se suoče i pritom pročiste od potisnutih emocija te fotografski u crno-bijeloj tehnici bilježi njihovo intimno stanje. U ovom videu Toni Mijač također postavlja zadatak gledateljima time ih potičući na introspekciju i, nadamo se, katarzu.

____________________________

Toni Mijač, rođen 1988. godine u Splitu, završio je preddiplomski studij smjer Film i video na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i diplomski studij smjer Novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dosadašnje radno iskustvo stekao je na različitim umjetničkim i komercijalnim projektima. Sudjelovao je u nizu multimedijalnih radova, filmova, radionica, festivala i happening-a uz šestogodišnje aktivno vodstvo filmskih škola za osnovnoškolce i srednjoškolce na području Splita i Zagreba. U svom autorskom radu pretežito se bavi impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima koje propituje koristeći jezik i izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse.

_____________________________

Za izradu videa zaslužni su:
Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Snimanje: Toni Mijač
Kustosice NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković