NMG@KARANTENA: Tonči Kranjčević Batalić

U petom videu ciklusa NMG@KARANTENA povijesničar umjetnosti, umjetnik i kustos Tonči Kranjčević Batalić priča o radu Ljeto. Dokolica.. Pripremili smo i premijeru Tončijevog novog rada Prostor. Distanca. kojeg je snimio posebno za ovaj ciklus.

Rad Ljeto. Dokolica. rezultat je druge faze umjetničkog istraživanja prostornih praksi svakodnevnice jedne specifične urbane zajednice, one muškaraca koji traže seks s drugim muškarcima, istraživanja koje ima za cilj mapiranje i valoriziranje cruising kulture. Izložba je nastala 2016. u suradnji Kolektiva queerANarchive i Diane Magdić, aktivistice koja se bavi pravom na grad i valorizacijom arhitektonske baštine moderne, a koja je provela sociološko istraživanje u sklopu projekta Cruising ekspedicije. Ovom izložbom zalazi se na teritorij plaža, konkretno na prostor Žnjana. Osim specifične zajednice koja se okuplja na tim mjestima sociološkim istraživanje utvrđena je i dokolica. Prepoznata je kao mjesto slobode, izbora, samoodređenja i životnog ispunjenja. Video zapisi i fotografije nastali u sklopu promatranja, u galerijski prostor prenose slike i zvukove divlje gradske plaže. Mjestimično pojavljivanje čovjeka u tim slikama otkriva da se radi o zabilješkama prostornih praksi jedne zajednice i upućuje na prostor kritike i propitivanja normativnih identiteta, prostora produkcije i reprodukcije drugog i drugačijeg.
Autor i kustos Tonči Kranjčević Batalić ovom prilikom napravio je novi rad naziva Prostor. Distanca. u kojem se referira na trenutnu situaciju, promjene u odnosima ljudi, udaljenosti, prostor praznine i vidljivih promjena koje su nastale s vremenom na istoj lokaciji.

————————–

Tonči Kranjčević Batalić rođen je 1974. u Splitu. Povjesničar je umjetnosti, bavi se umjetničkim i kustoskim aktivnostima te je realizirao niz umjetničkih i kustoskih projekata s područja queer kulture. Član je i suosnivač Kolektiva za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture – queerANarchive. Voditelj je umjetničko-istraživačkog projekta Cruising ekspedicije iz kojeg je proizašla izložba Ljeto. Dokolica.. Izlagao je u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Madridu, Milanu i Barceloni. Kao kustos djeluje i u sklopu programa NMG@PRAKTIKA. Član je strukovne udruge HULU Split.

—————————

Za izradu videa zaslužni su:
Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Snimanje: Tonči Kranjčević Batalić
Kustosice NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković