NMG@KARANTENA: Tamara Sekulić

Četvrti video ciklusa NMG@KARANTENA osvrt je umjetnice Tamare Sekulić koja je svoj rad Priroda i društvo predstavila u NMG@PRAKTIKA u rujnu 2019. godine.

Tamara Sekulić, osječka mlada umjetnica u svom stvaralaštvu često se bavi problematikom genetski modificirane hrane i ekološkim temama koje su trenutno aktulane više no ikad. Rad Priroda i društvo sastoji se od dva dijela – video instalacije Zalijevanje i niza od sedam fotografija naziva Rebus. U sklopu instalacije Zalijevanje u galerijski prostor su postavljene žive i plastične biljake dok se na zidu iznad njih nalazi ekran na kojem se u loop-u prikazuje video snimka zaljevače iz koje neprestano teče voda. Tamara je htjela na sarkastičan način prikazati apsurdnost tehnološkog napretka koji bez obzira na sve mogućnosti koje tehnologija nudi ne može polučiti rezultate bez ljudskog inputa i utjecaja. Drugi dio rada čini serija od sedam fotografija koje čine vizualni rebus i čija je asocijacija jasna. Prikazane su injekcije s bojom te voće i povrće koje je na prvotnoj fotografiji blijedunjavo a na zadnjoj poprima čiste, jasne nijanse zelene, žute i crvene boje. Referenca je to na genetski modificiranu hranu kojom smo sve više okruženi. Kako bi hrana mogla biti kupcu privlačna i što duže opstati na tržištu u prodaji, u nju se ubrizgavaju raznorazne kemikalije koje potom unosimo u organizam.

__________________________

Tamara Sekulić rođena je 1991. g. Završila je školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, a 2017. diplomirala na odsjeku likovne kulture – modul kiparstvo, Umjetničke akademije u Osijeku. Aktivno djeluje na raznim područjima vizualne i primijenjene umjetnosti. Uz umjetnički, bavi se još i likovno-pedagoškim radom. Članica je HDLU Osijek. Živi i radi u Osijeku.

__________________________

Za realizaciju videa zaslužni su:

Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Snimanje: Tamara Sekulić
Kustosice ciklusa NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković