NMG@KARANTENA: Goran Radošević

Treći video ciklusa NMG@KARANTENA donosi u naše domove komentar ilustratora i animatora Gorana Radoševića koji nam priča o tome kako je njegov ciklus “Metastatika”, koji je prezentirao u sklopu programa NMG@PRAKTIKA u ožujku prošle godine – aktualan danas, te kako provodi vrijeme u karanteni i što bi poručio ljudima.

 

Proces izrade ilustracije nalikuje na pravo zidanje, izgradnju zamišljene, osobne scenografije s realnim ishodištem. To ishodište je već sada uglavnom u izmijenjenom stanju, ali nastavlja živjeti na ovaj ili onaj način u splitskom urbanom tkivu. Arhitektonske objekte Radošević zabilježava fotografijom, uvodi ih u kompjuterski prostor gdje ih ne obrađuje kao takve već gradi i oblikuje ispočetka – u programima za 3D modeliranje, a onda ih 2D digitalnim tehnikama dovršava do konačne ilustracije. Zatim ih printa u forme plakata – otvorene za čitanje/interpretaciju s određenom scenom i pričom. Prikazi su to arhitekture koja je evoluirala u nepredviđenom, najčešće degradirajućem smjeru za koji nije izvorno predviđena. S dozom humora, cinizma i ironije prikazuje scene iz života koje potkrepljuje proznim tekstovima. Tekstovi su osobni izraz pojedinca, humoristični komentar, mogućnost događaja ili pak crtica iz života i svakodnevnice. Kao kontrast proznim tekstovima prilaže i tekstove o zanimljivim činjenicama i anegdotama vezanima za pojedinu lokaciju ili objekt.

________________________________

Goran Radošević rođen je 1988. godine u Splitu. Završio je preddiplomski studij vizualnih komunikacija pri Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. i diplomski studij animiranog filma pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. godine. Sudjelovao je na brojnim izložbama i filmskim festivalima te održao nekoliko radionica za djecu i mlade (npr. Dizajnerska početnica). Živi i radi u Splitu kao nezavisni ilustrator i animator.

_________________________________

Za realizaciju videa zaslužni su:

Montaža uvodne i odjavne špice: Tihana Mandušić
Zvuk uvodne i odjavne špice: Hrvoje Pelicarić
Vizual: Nikola Križanac
Montaža videa: Tihana Mandušić
Kustosice ciklusa NMG@KARANTENA: Natasha Kadin, Ivana Vukušić, Tina Vukasović Đaković