She_story

She_story je interdisciplinarno umjetničko istraživanje žena i njihove povijesti na Mediteranu kroz istraživanja na polju antropologije, oralne povijesti, etnologije i umjetnosti.

 

Obzirom da je povijest na Mediteranu “povijest muškaraca” i obzirom da je patrijarhalni kod upisan u matricu povijesti Mediterana cilj projekta je istražiti, pronaći i učiniti vidljivim doprinos žena razvoju društva na Mediteranu.

Želimo govoriti o ženama koje su djelovale na različitim poljima društvenog života (od znanstvenica, umjetnica, spisateljica do žena koje su se bavile izradom nakita, odjeće i koje su živjele svakodnevni život na drugačiji način) te iako su napravile veliki doprinos društvu, one su bile zanemarene i zaboravljene od strane službene povijesti.

 

Strategija kojom bi htjeli učiniti vidljivim drugačiju povijest na Mediteranu zamišljena je kroz različite umjetničke medije (dokumentarni video, fotografije, performans, instalacija) i kroz različite modele prezentacije projekta (web stranica, knjiga, simpozij, umjetnički događaj). Kroz rad na ovom višegodišnjem projektu htjeli bismo otvoriti raspravu o mogućnosti formiranja jednog virtualnog muzeja koji bi bio posvećan ženama.

 

Autori projekta_ Boris & Natasha Kadin

 

http://www.nmartproject.net/netex/?p=2080

http://www.culturenet.hr/UserDocsImages/ivana%20att/nmg_she_story1.pdf

http://www.seecult.org/vest/shestory-na-otvaranju-nmg