Ja, Joie, Radovan

OSNOVNI KONCEPT_CONCEPT DE BASE

 

Pet godina od smrti jednog od največih hrvatskih pjesnika i dramatičara, u domovini nikad dovoljno cijenjenog, Radovana Ivšića, organizacija Mavena, koja je dobila ime prema jednoj od njegovih poema, odlučila je interdisciplinarnim umjetničkim projektom ispraviti ovu nepravdu te znanstveno i umjetnički pristupiti valorizaciji Ivšićevog umjetničkog opusa, i kroz istraživački umjetnički rad kreirati, producirati i prezentirati njegov lik i djelo hrvatskoj i svjetskoj javnosti u jednom novom svijetlu.

 

Umjetnici naizgled različitih creda, drugih generacija i drugačijih medija umjetničkog izražavanja, ali „nježno dotaknuti“ Ivšićevim djelom, Natasha Kadin i Darko Rundek, odlučili su posvetiti zajednički istraživački umjetnički projekt životu i djelu Radovana Ivšića, te kroz proučavanje njegova opusa, razgovore s njegovom suputnicom Annie Le Brun, te u suradnji s drugim umjetnicima, kreirati nove umjetničke izražaje i forme inspirirane ovim velikim umjetnikom.

 

Radovan Ivšić u Hrvatskoj nikad nije dosegao reputaciju najvećih književnika 20. st. a autori ovog projekta smatraju da mu to mjesto pripada. Istraživanje života i djela Radovana Ivšića sastojat će se od proučavanja relevantne literature (kako one Ivšićeve tako i njegovih suvremenika te znanstvenika i kritičara koji su valorizirali njegov rad), pregled tiskovina iz doba Radovanovog života u Parizu te pronalazak subjektivnih toponima Radovanovog kretanja kroz taj veliki grad i kroz svoj život, strukturirani intervjui s njegovom životnom suputnicom Annie le Brun i ostalim njegovim suvremenicima, sa izdavačima i kritičarima njegovog opusa u Hrvatskoj i Francuskoj. U suradnji s Društvom hrvatskih književnika (iz kojeg je bio izbačen pa opet primljen), Francuskim institutom, veleposlanstvima Hrvatske i Francuske, te največim podupirateljem njegovog rada u Hrvatskoj, Zvonimirom Mrkonjićem, napravit ćemo jedan subjektivni presjek njegovog rada, uključiti još nekoliko umjetnika u projekt, te kroz različite medije umjetničkog izražavanja (video, instalacija, glazba, film, kazalište) predstaviti opus Radovana Ivšića hrvatskoj, francuskoj i svjetskoj javnosti na jedan novi način. Ovakva vrsta interdisciplinarnog istraživanja opusa transponira jedan umjetnički medij izražavanja (u ovom slučaju poeziju i dramu), prostor i senzibilitet u druge, nerijetko nove medije, te tako otvara i ukazuje na različite načine tretiranja, valoriziranja i interpretacije jednog umjetničkog života i djela, a pritom u focus stavlja subjektivni doživljaj te ga na jedan novi način prezentira javnosti.

Ovaj projekt zapravo je svojevrsni hommage Radovanu Ivšiću i njegovoj umjetnosti.

 

Pogledaj teaser: https://vimeo.com/97718940