Kustoski master class: Alternativni prostori izlaganja

Kustoski master class program su neformalne edukacije koju udruga Mavena provodi u 2015. godini. Cilj im je educirati mlade povjesničare umjetnosti, umjetnike te druge zainteresirane kulturne djelatnike u svrhu osposobljavanja istih za stvaranje novih i inovativnih kustoskih programa u gradu Splitu, Hrvatskoj i svijetu. Međunarodni tim kustosa – suradnika na projektu sudionicima će dati uvid u kustoske prakse iz različitih europskih perspektiva, upoznati ih s načinima rada u susjednim država te im pružiti osnovu za međunarodnu kulturnu suradnju.

 

Radionice razrađuju dvije teme:

· konceptualizacija kustoskog projekta,

· priprema projektne dokumentacije za financiranje istog kroz natječaje za javne potrebe u kulturi te drugih izvora financiranja.

 

Ovo izdanje kustoskih radionica po pitanju konceptualizacije kustoskog projekta bavi se alternativnim prostorima izlaganja i instalacijama specifičnim za prostor. U vrijeme opće krize društva zanemarenim ili napuštenim prostorima grada otvara se mogućnost da, barem privremeno, postanu prostori kustoskih praksi. Izlazeći iz institucionalnih okvira kustoske prakse artikuliraju javne i polu javne prostore grada, mijenjaju njegove kulturne, socijalne i političke aspekte, na kraju utječu i na zajednicu koja tu obitava i kvalitetu njena života.

 

Koji su izazovi rada u alternativnim izlagačkim prostorima te koja je pozicija umjetnosti u neoliberalnom gradu neke su od tema koje će međunarodni tim suradnica približiti sudionicima radionice. Osim razvojem kustoke ideje te inovativnog promišljanja grada, kustoske radionice uputiti će sudionike i u proces realizacije projekata kroz natječaje za javne potrebe u kulturi. U pripreme projektne dokumentacije, prijavu na natječaje, provođenje projekta i pripremu izvješća sudionike će uputiti kulturna menadžerica Natasha Kadin iz udruge Mavena. Svrha ovog dijele radionica je da sudionici kustoske ideje razrađene na radionicama mogu odmah prijaviti na natječaje za javne potrebe u kulturi 2016. godine te ih onda i realizirati.