NMG@PRAKTIKA_Sonja Pregrad: Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti

NMG@PRAKTIKA_Sonja Pregrad: Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu   – ras/pakiravanje predmetnosti  
Galerija kluba Kocka, Dom mladih Split, Ulica slobode 28
OTVORENJE I IZVEDBA: petak, 18. ožujka 2022. u 19h
Izložba je otvorena do petka, 25. ožujka radnim danom od 18 do 20 sati.
══════════════════════════════════════════

O RADU:
NMG u nazivu našeg programa NMG@PRAKTIKA, koji provodimo već desetu godinu za redom, oznaka je za NovoMedijsku Galeriju, koja nije imala namjeru označavati fizički prostor, već prostor eksperimenta i interdisciplinarnosti te istraživanja, produkcije i prezentacije suvremenih hibridnih umjetničkih formi, kao i suradnji umjetnika i kustosa, teoretičara i publike. Slučaj ili sreća je htjela da galeriju Kluba Kocka (bivšu Praktiku, odakle drugi dio kovanice NMG@PRAKTIKA) koristimo već desetu godinu za redom te je i dalje smatramo privremenim prostorom izvedbe našeg projekta, ali osnovne konceptualne okosnice programa koji donosimo ostale su od početka iste. I zato se jako veselimo da vam možemo prezentirati jedan izrazito suvremeni umjetnički rad koreografkinje i kulturne radnice Sonje Pregrad, koji je u svojoj srži hibridan, pa se tako sastoji od izvedbe i izložbe, koji se istovremeno međusobno sučeljavaju i surađuju, isprepleću i nadopunjavaju te tvore jedan kompleksan umjetnički projekt koji se suštinski bavi odnosom objekta i subjekta te uključuje publiku u samo nastajanje i izvedbe i izložbe, koje su samim time uvijek drugačije.  
Hibridni eksperimentalni umjetnički projekt Sonje Pregrad „Karnevalski šator hrđa na jesenjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti“ nastaje kao zaključak sedmogodišnjeg radnog ciklusa koreografkinje na temu objektnosti tijela, pokreta i umjetničkog rada. Sam rad rekontekstualizacija je njezina završnog rada na diplomskom studiju Solo/ples/autorstvo (MA Solo/Dance/Authorship) u Berlinu 2013. godine. Prva polovica naslova ovog umjetničkog rada funkcionira kao pjesnička slika koja se odnosi na zgradu kazališta – njenu funkciju (karnevalski šator, prostor društvenog spektakla) i njenu objektnost (hrđanje u večernjim satima dok je predstava). Drugi dio naslova ključni je princip rada i verbalni ključ gledateljima koji na neki način počinju raspakiravati ideju djela. Također upućuje na naslove velikih problemskih izložbi koji često imaju dva dijela, ilustrativni i programski. [1] To je prisvajanje rečenice Grahama Harmana i primjer ponovnog pisanja, tj. materijalizacije teoretskih i umjetničkih referenci na vlastiti jezik strategija i materijala: ‘Karnevalski šator šušti na večernjem povjetarcu, remeteći raspoloženje onih koji se približavaju…’ [2]
Prostor je mišljen dvoznačno, kao  izložba  i  kao  izvedba te  se  u  njemu izvodi/izlaže devet  objekata  – rečenica ispisana na zidu,  tinejdžerski dnevnik, kazalište kao dispozitiv pažnje, referenca na rad Meeting Point Sanje  Iveković,  konfekcija kupljena u tvornici Kamensko u  stečaju, izvedba kao predmet sačinjen od vremena i suprisutnosti tijela, šećer u kocki, predmeti  posuđeni od  publike te ples kao  predmet. Koreografska, ali i općenito umjetnička igra s izmicanjem dispozitiva vizualnog i izvedbenog, materijalnog i nematerijalnog, konteksta i apstrakcije, razlozi su koji ovom radu daju relevantnost i zanimljivost unutar konteksta i izvedbenih i vizualnih  umjetnosti, ali i mnogo šire. Pregrad na jedan vrlo promišljen i inovativan način isprepliće i problematizira cijeli niz simbola vješto koreografski naginjući prostor i vrijeme. U svojoj izvedbi otkriva nam sloj po sloj te nas onda aktivno i uključuje u finaliziranje umjetničkog procesa.

[1] ‘Trenuci. Povijest izvedbe u 10 činova’, izložba, Muzej suvremene umjetnosti ZKM I, Karlsruhe, kustosi: Georg Schoellhammer, Sigrid Gareis, Boris Charmatz, 8. ožujka – 29. travnja 2012.

[2] Harman, Graham (2005) Guerilla Metaphysics, Chicago: Open Court

══════════════════════════════════════════

O AUTORICI:
Sonja Pregrad (HR, 1980.) plesna umjetnica. Magistrirala na Universitaet  der  Kunste Berlin,  također  se  usavršavala  na  ArteZ  institute  u  Arnhemu,  SNDO  u Amsterdamu  i Codarts  u  Rotterdamu. Nagrađivana  je  kao  jedna  od  organizatorica festivala  i inicijative  za  afirmaciju  improvizacije  u  Hrvatskoj  IMPROSPEKCIJE, dobitnica je tri Nagrade hrvatskog glumišta, tri nagrade Strukovnih plesnih udruga Hrvatske, te posebnog priznanja na 26. slavonskom biennalu (upravo za rad ‘Karnevalski šator’). Sonja se bavi  (i)materijalnošću  plesa  i  koreografijom  odnosa. U  njenom radu ples  je  uvijek  mišljen  kao  kontekstualizirana  i  relacijska  gesta.  Autorica  je  preko 30  solo  radova  i  suradnji, nastalih  u  hrvatskoj  produkciji  ali  i  kroz  međunarodne koprodukcije  s organizacijama poput  mimoOs, fabrik  Potsdam, Brain  Store  Project, Uferstudios  Berlin, Theatre  de Nimes, Long Life Burning mreža, itd., izvođenih na festivalima poput Tjedna  suvremenog plesa,  Croatian  ITI  Showcasea, Eurokaza  i Platforme HR, festivala Tanztage  i Tanznacht Berlin, Uzes danse, Stamsund festival Norveška, Bazaar Prag, Off Europa Leipzig, Explore festival Bucharest itd.
Članica je kolektiva koji vodi program ANTISEZONA pri Muzeju suvremene umjetnosti (od 2018.), te je jedna od su-osnivačica i organizatorica festivala IMPROSPEKCIJE (od 2007.). Do 2021. suvoditeljica je  umjetničke  organizacije  ‘Četveroruka’, a od 2021. umjetničke organizacije ‘Objekt plesa’. Redovito predaje na Plesnom odsjeku Akademije dramske umjetnosti i na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, na ROAR programu u Berlinu i drugdje. Živi i djeluje između Zagreba i Berlina, umrežavajući   umjetnike, scene i organizacije kroz brojne projekte.

══════════════════════════════════════════

KUSTOSICA: Natasha Kadin
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
VIZUAL: Marko Gutić Mižimakov
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Tihana Mandušić
POSTAV: Katarina Duplančić, Franko Sardelić Kolinac
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KKS, KUM, MKC, PDM

══════════════════════════════════════════

FB event

MAVENA_A3_SONJA_PREGRAD

PRESS

https://dom-mladih.org/nmgpraktika_sonja-pregrad/

https://pdm.hr/nmgpraktika_sonja-pregrad/

http://www.seecult.org/content/sonja-pregrad-st

══════════════════════════════════════════

══════════════════════════════════════════