NMG@PRAKTIKA: Između 4 zida

Van znanstvenog ili ekonomskog diskursa, razgovori o seksualnosti odvijaju se među prijateljima i ljubavnicima, unutar njihova četiri zida, tj. prostoru koje građansko društvo voli tako nazivati misleći na sferu privatnog koju je kao simboličku kategoriju, kao i oprečnu mu kategoriju javno, samo stvorilo. Van svoje reproduktivne funkcije ili tržišne vrijednosti seksualnost kao praksa svakodnevnice tako je potisnuta iz sfere javnog, političkog u sferu privatnog tj. sferu doma. Tračevi i glasine koji dopiru iz privatnosti proglašeni su nebitnima te isključeni iz javne debata o velikim pitanjima društva. Naočigled bezvrijedni, ti razgovor ipak proizvode informacije koje imaju svoj odjek u javnom. Marginalizirana pozicija ne daje im vjerodostojnost ili pravovaljanost, ali svejedno na tim se informacijama formiraju mišljenja i donose odluke. Tako nastala mišljenja i odluke nisu rezultat strukturiranih i institucionaliziranih debata sfere javnog, već odraz iracionalnih privatnih razgovora. Premda ograničen, privatni prostor unutar kojeg se odvijaju ovi razgovori oslobođen je stega javnog. Simbolički shvaćen, prostor privatnog i partikularnog tako postaje prostor propitivanja i kritike. Pluralizam seksualnih praksi kojima se bave ovi autori s jedne strane biva u stalnom konfliktu s javnim, ali s druge strane jest i pretpostavka samog postojanja javnog koje se kroz taj konflikt određuje.

Upravo razgovori o seksualnosti, čija je pozicija dodatno marginalizirana drugačijošću seksualnih praksa o kojima se govori, poveznica su koja okuplja autore na ovoj izložbi. Misliti i govoriti o seksualnosti u izloženim radovima tako postaje propitivanje simboličkih granica privatnog i javnog. Privatno tu zadire u javni diskurs, u simbolički prostor političkog. Ali i političko, fetišizirano određuje privatno. Ovi kompleksni odnosi nisu zaobišli niti same tehnike koje autori koriste. Koristeći upravo male umjetnosti i zanatske tehnike koje su izgubile mjesto u javnoj sferi dominantne kulture velikih gesta te se smjestile u područje razonode, hobija i slobodnog vremena autori i odabirom tehnike otvaraju isto pitanje o simboličkim kategorijama privatnog i javnog u građanskom društvu. Svojim sadržajem radovi donose raznolikost seksualnih praksi, ne samo kao bitnih odrednica individualnih identiteta i životnih stilova, već odrednica društvenih odnosa. Tako na granicama javnog i privatnog otvaraju nove konflikte, novi politički diskurs koji propituje proces normalizacije kroz koji gej zajednica danas prolazi.

 

Tonči Kranjčević Batalić

 

KUSTOS:
Tonči Kranjčević Batalić

UMJETNICI:

Aleksandar Macko Puhek (poezija)

Aleksandar Macko Puhek (Branimir Lukić) rođen je 1979. u Zagrebu, trenutno radi kao nastavnik fizike u dvojezičnoj nastavi u Zagrebu. Školovao se i radio kao znanstveni istraživač i nastavnik. Piše uglavnom pjesme na bhsc jeziku, engleskom, francuskom i njemačkom koje je dosada predstavio u Zagrebu, Dubrovniku i Ljubljani. Radove objavljuje na blogu aleksandarpuhek.wordpress.com

Zvonimir Novak (crteži)

Zvonimir Novak naočit je Splićanin rođen 1978. Crtanjem se bavi radi opuštanja od frustacija nakupljenih potplaćenim radom za priglupe šefove i privlačenja jeftine pažnje na internetu. Crteže objavljuje na blogu znovak.tumblr.com

Tonči Kranjčević Batalić (pleteni objekti)

Tonči Kranjčević Batalić rođen je 1974. u Splitu. Povjesničar je umjetnosti koji se u nedostatku posla bavi umjetničkim i kustoskim aktivnostima kao član i suosnivač kolektiva queerANarchive. Izlagao je u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Madridu, Milanu i Barceloni.

 

https://www.facebook.com/events/1382364195363084/

http://queeranarchive.blogspot.com/2014/02/izmeu-cetiri-zida-galerije-praktika.html?zx=b79b8accadef7d7f