NMG@PRAKTIKA: Matija Debeljuh

GRAD OD ČELIKA – SJEĆANJE NA DJETINJSTVO

 

“Matija Debeljuh kombinira interes za eksperimentalni film, dokumentarizam i jezik video instalacije kako bi predstavio fizički i mentalni krajolik, kao meditaciju o tragovima progresa i raspadanja. Video naglašava odnos mjesta i dokumenta, približava karakteru poetičkog dokumentarizma i bavi pitanjima rada, iako ne pripada žanru, odnosno formi dokumentarnog filma.

Danas možemo govoriti o “dokumentarističkom zaokretu” u suvremenim umjetničkim praksama kao načinu na koji umjetnici žele uspostaviti specifičan odnos sa stvarnim, redefiniranjem vizualnog jezika, estetike, eksperimenta, kroz prikaze društvene stvarnosti i osobnih, individualnih priča. Velik broj vizualnih umjetnika poseže za metodama i alatima dokumentarizma, koji se javlja kao referentno mjesto u suvremenoj umjetnosti, a dokumentarizam na taj način postaje sredstvo posredovanja odnosa sa stvarnim, kao način interpretiranja stvarnosti i svijeta koji nas okružuje. U tom smislu namjera ovih kadrova nije isključivo dokumentaristički opisivati industrijski krajolik, već ukazati na reprezentaciju industrijske proizvodnje, istražujući i reflektirajući različite pozicije i načine na koje se strukturiraju značenja i doživljaj prostora.

Ovo putovanje prostorom i vremenom predstavlja grad Zenicu koji se otkriva projiciranim kadrovima, kao stvarni, materijalni prostor ukazujući na procese industrijske, ideološke i ekonomske transformacije.”

 

Branka Benčić

 

O AUTORU

 

Matija Debeljuh rođen je 14. 04. 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu Dizajn Vizualnih Komunikacija – Video Oblikovanje u klasi prof. Vlade Zrnića. Do sada je izlagao na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku, Brusselsu i drugima. 2003 predstavlja Hrvatsku na biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Uz nekoliko domaćih i međunarodnih radionica treba izdvojiti sudjelovanje na Sarajevo Talent Campusu, projektu Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campusu. Eksperimentalni filmovi i video radovi Matije Debeljuha prikazivani su na međunarodnim festivalima gdje su osvojili i značajne nagrade.

 

http://dispet.org/2014/05/grad-od-celika-u-galeriji-praktika/

http://www.seecult.org/vest/grad-od-celika http://www.kulturpunkt.hr/content/grad-od-celika