NMG@PRAKTIKA: Vladimir Miladinović

U svom radu Vladimir Miladinović pretražuje arhive neposredna nam zajedničke povijesti, te je ovom prilikom iz njih izvukao strip koji je u svoje vrijeme odigrao snažnu propagandnu ulogu u stvaranju odnosa prema ratu u Hrvatskoj kod mlađe publike u Srbiji.

Knindže – Vitezovi Srpske Krajine rad su u kojem Miladinović u tehnici laviranog tuša preslikava istoimeni strip koji je izlazio tokom jeseni 1991. godine u izdanju beogradske Politike. Kao duh iz prošlosti strip se pojavljuje reproduciran u 18 crteža te ukazuje na jednu neriješenu traumu koja pripada generaciji odrasloj u devedesetima. Prikazi, premda izvučeni iz povijesti, tako upućuju na iskustva i tjeskobe prisutne i danas. Promišljanje rada na taj način omogućuje nam odmak od originala koji autor uspostavlja.

Osim vremenskog, Miladinović precrtavanjem postiže i likovni odmak. Strip tako gledamo u novom kontekstu koji mu otvaraju prostore za nova značenja. Tu autor suprotstavljanja političko i osobno, propituje odnose propagande moćnih aparata masovnih medija i pojedinca u stvaranju kolektivnih sjećanja. Strip koji je bio sredstvo propagande u svojoj ponovljenoj verziji postaje sredstvo propitivanja samog sistema i njegovih politika. A u crtež, kao tradicionalnu likovnu tehniku, upisuje se snažan društveni komentar koji ga čini aktualnim i danas.

 

O AUTORU:

 

Vladimir Miladinović rođen je 1981. godine u Beogradu. Diplomirao je na fakultetu Primijenjenih umjetnosti, a trenutno pogađa doktorski studij na Centru za interdisciplinarne studije, odsjeku za Teoriju umjetnosti i medija na Sveučilištu umjetnosti u Beogradu. Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona, djeluje u okviru Radne grupe Četiri lica Omarske, član je i jedan od osnivača Inicijative za suvremenu umjetnost i teoriju te se uz umjetnički bavi i znanstvenim radom.

 

Kustos izložbe: Tonči Kranjčević Batalić

Kustosica ciklusa NMG@PRAKTIKA: Natasha Kadin

 

http://dispet.org/2014/04/vladimir-miladinovic-i-vitezovi-srpske-krajine-u-galeriji-praktika/

http://stav.cenzura.hr/prizivanje-traumaticne-proslosti-ljudima-se-ne-dopada/

http://kontrapress.com/clanak.php?rub=ARTivizam&url=Knindze-u-splitskom-Domu-mladih