ISPOD BINE // Sound Art Festival

Festival experimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti

10. do 12. studenog 2016. Dom mladih Split

 

Iako festivali eksperimentalne glazbe u svijetu postoje od 1960.-tih godina, eksperimentalna i improvizacijska glazbena scena u Hrvatskoj je uvelike zapostavljena, za razliku od te scene u susjednim nam državama te u Europi i svijetu. Ova scena, iako ima istaknute predstavnike u Hrvatskoj, nema svoje festivale ni specijalizirane klubove, i uglavnom se odvija na marginama te u off programima jazz i audio art festivala i festivala suvremene glazbe. Izdavaštvo, kritika i recepcija ove vrste umjetnosti također su mali, jer ona nema komercijalnu notu ni veliku vidljivost i popularnost, a nacionalna i lokalna javna izdavanja za nju su nedostatna za uobličen i kontunuiran razvoj scene. Stoga smo odlučili pokrenuti ovaj festival impro i eksperimentalne glazbe i zvukovne umjetnosti, kao prvo da široj javnosti približimo umjetnike iz Hrvatske koji se bave ovom vrstom suvremene umjetnosti, ali i da omogućimo gostovanja impro i eksperimentalnih umjetnika iz inozemstva u Hrvatskoj, te tako potaknemo suradnje hrvatskih i inozemnih glazbenika, publici približimo različite vrste sound art-a, te u konačnici educiramo publiku i ponudimo im kvalitetan program specijaliziran za zvukovnu umjetnost.

 

Festival ISPOD BINE spoj je eksperimenata različitih vrsta, počevši od samog mjesta izvedbe koja će se odvijati u prostoru ispod same glavne pozornice amfiteatra Doma mladih te će ovo biti prvo korištenje tog prostora u tu svrhu, preko umjetničkih eksperimenata kojima će publika moći svjedočiti prateći program festivala, do samog vizualnog identiteta festivala, za koji su zaduženi dizajnerski duo Kazinoti & Komenda, a koji su kreirali novi font za ovaj festival.

 

Idejni začetnici i voditelji festivala su Natasha Kadin, producentica, i Hrvoje Pelicarić, sonolog, zvukovni umjetnik i ton majstor, koji su za prvo izdanje festivala odabrali presjek različitih vrsta i načina eksperimentiranja sa zvukom i glazbom.

 

Tako festival ISPOD BINE započinje audio-vizualnim performansom znakovitog naziva “Sve nekako počinje” jednog od najaktivnijih hrvatskih umjetnika Ivana Marušića Klifa, nakon kojeg slijedi poznati slovenski eksperimentalni trio Drašler/Drašler/Resnik, a prvu večer završavamo ambijentalnom audio-vizualnom izvedbom britansko-hrvatskog dua Zon On N.

 

Drugi dan festivala započinje IMPRO razgovorom svih gostiju festivala o stanju, izazovima i mogućnostima na impro, eksperimentalnim i sound art scenama različitih država i u međunarodnom kontekstu, a nastavlja se suradnjom glazbenog ansambla Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom Gordana Tudora, S/UMAS, koji izvode improvizacijski koncert u suradnji sa ansamblom Hopper sa Kraljevskog konzervatorija u Liegeu, Belgija, upravo pripremljenom na rezidencijalnom boravku u Studentskom centru Zagreb, a druga večer festivala završava istinskom improvizacijom. Riječ je o drugoj izvedbi Garbage Epic Ensamble-a koji se osnovao u ljeto 2016. u sklopu platforme Silba Environment Art kada su vrsni glazbenici Miro Manojlović, Ivan Marincel, Igor Pavlica i Fran Krsto Šercar odsvirali maestralni koncert na instrumentima napravljenim od otpada sakupljenog sa plaža, a ovo će biti njegova druga izvedba.

 

Posljednji festivalski dan započinje izvedbom benda sastavljenog od bardova eksperimentalne glazbe u Hrvatskoj, za ovu priliku nazvanog LILA, što na sanskrtu znači igra, a čine ga Sven Buić na kontrabasu, Damir Prica Kafka – Capri na saksofonu i Kruno Levačić na bubnjevima. Nakon njih čeka nas još jedna festivalska poslastica, iz Rima nam stiže globalno poznati eksperimentalni noise bend ZU, koji su, nakon koncertne i diskografske pauze, 2014. objavili album Goodnight Civilization, a u 2015. album Cortar Todo, i ovo će, nakon preko 2000 odsviranih koncerata diljem svijeta, biti njihovo prvo koncertno gostovanje u Splitu! Večer i festival zatvaramo after partijem u Chillton baru uz DJ Howard Jaques-a u nadi da ćemo u ova tri raznolika i intenzivna festivalska dana obradovati publiku i stvoriti nove poklonike eksperimentalne i impro glazbe te zvukovne umjetnosti u Splitu i okolici.

 

Organizator festivala je udruga Mavena, donatori su Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Ministarstvo kulture RH i Grad Split, a medijski pokrovitelji Muzika.hr, Ravno do dna i Dalmatinski portal.

 

 

PROGRAM

 

10:11. (četvrtak)
19 h Ivan Marušić Klif (HR): Sve nekako počinje… – predavanje i audiovizualni performans
21 h Drašler / Drašler / Resnik (SLO): Jošt Drašler (akustični bass), Vid Drašler (bubnjevi), Cene Resnik (tenor saxofon)
23 h Zon On N (HR-UK): Howard Jacques (melodika, glas, perkusije i elektronika) i Mario Radinović (oscilatori, zvučni efekti)

 

11:11. (petak)
19 h IMPRO TALK: razgovor o experimentalnoj i impro sceni u različitim sredinama
21 h Ensemble Hopper (BE) + S / UMAS (HR)
23 h GARBAGE EPIC ENSEMBLE (HR): Miro Manojlović, Ivan Marincel, Igor Pavlica, Fran Krsto Šercar

 

12:11. (subota)
19 h LILA (HR): Damir Prica Kafka (sax, klavijature), Sven Buić (kontrabas), Kruno Levačić (bubnjevi)
21 h ZU (IT): Luca T. Mai (bariton sax), Massimo Pupillo (bass), Tomas Järmyr (bubnjevi)
After 23 h @ Chillton bar (DJ Howard Jacques)

 

 

http://www.kulturpunkt.hr/content/eksperimenti-razlicitih-vrsta

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=73460

http://dalmatinskiportal.hr/novi-festival-u-splitu-ispod-bine-ce-se-odrzati-od-10-do-12-studenog/

http://klfm.org/prvo-izdanje-sound-art-festivala-ispod-bine-spoj-razlicitih-umjetnickih-eksperimenata/

http://www.ravnododna.com/event/ispod-bine-u-splitu-se-pokrece-festival-eksperimentalne-i-impro-glazbe-te-zvukovne-umjetnosti/

http://dalmatinskiportal.hr/zivot/festival--ispod-bine--spoj-je-eksperimenata-razlicitih-vrsta/16426

http://infozona.hr/news/prvo-izdanje-ispod-bine/9439

http://split.com.hr/novosti/zabava/prvo-izdanje-sound-art-festivala-ispod-bine-spoj-razlicitih-umjetnickih-eksperimenata

http://festival.hr/prvo-izdanje-sound-art-festivala-ispod-bine/" target="_blank">http://www.ravnododna.com/organizatori-festivala-ispod-bine-dovoljno-nam-je-da-samo-da-jednoj-mladoj-osobi-promijenimo-zivot/

Prvo izdanje sound art festivala Ispod Bine


http://www.gdjesutra.hr/dogadjaji/detalji/8646/

http://x-ica.com/studenti-iz-splita-i-liegea-u-muzickom-salonu/

http://www.nrk.hr/novosti/1-festival-eksperimentalne-umjetnosti-ispod-bine-u-splitu/

http://infozona.hr/news/guzva-na-zadnjoj-veceri-ispod-bine/9459

http://infozona.hr/foto/zadnja-vecer-ispod-bine/1707