Sound art festival ISPOD BINE #5 online i uživo

 

Jubilarni peti splitski sound art festival ISPOD BINE, održao je dio svog programa u Zagrebu, bez publike ali sa sjajnim umjetnicima koji su i dosad surađivali s festivalom i njegovim tvorcima. Natasha Kadin i Hrvoje Pelicarić, autori i voditelji festivala, odlučili su dio petog ISPOD BINE festivala održati u site-specific prostoru “laboratorija čuda” DB Indoša, u kojem je on glazbenicima ponudio i svoj instrumentarij sastavljen od šahtofona i scenografije njegovih dosadašnjih projekata. Damir Prica Kafka bio je zadužen za izbor glazbenika, a u raznim glazbenim formacijama improvizirali su članovi i prijatelji najdugovječnije ekperimentalne impro grupe Cul-de-Sac: Mario Barišin Bara (bas gitara, efekti), Franjo Glušac (el. gitara, efekti), Damir Bartol Indoš (scachtophone, opruge, tekst), Neven Jurić (francuski rog), Andreja Kurelec Košavić (glas, truba), Miro Manojlović (vibrafon, bubnjevi), Ivan Marincel (trombon), Tena Novak Vincek (violina, glas, klavijature), Igor Pavlica (truba, glas), Damir Prica Kafka (sopran i tenor sax, preparirani klavir, klavijature), Bruno Vorberger (bubnjevi, udaraljke) i Tanja Vrvilo (scachtophone, opruge, tekst). Za svjetlo je bio zadužen Andrija Santro, a za tehniku Jasmin Dasović. Cijeli program snimali su Roko Birimiša, Luka Čizmak, Niko Gulam i Paula Skelin, te fotografirala Tihana Mandušić, a nakon montaže slike i zvuka bit će dostupan javnosti.

DRUGI DIO festivala ISPOD BINE #5 održava se uživo, uz sve epidemiološke mjere, u Beton kinu splitskog Doma mladih, u nedjelju, 22.11. od 11 do 15 sati.

Jezik psihe – Aktivno slušanje i improvizacija u intermedijskoj umjetnosti: Radionica Manje Ristić

Radionica je namijenjena profesionalnim glazbenicima, studentima glazbe, te onima koji se glazbom aktivno bave. Sastoji se od kratkog uvodnog dijela u obliku otvorene rasprave i dijeljenja iskustava, kratke slušateljske sesije i praktičnog dijela kolaborativnog umjetničkog stvaranja s vježbama uz vodstvo mentorice radionice. Ovaj će kratki uvod poslužiti za raspravu i uvertiru u dvije osnovne teme: suvremena fizika zvuka (ostvarenog u digitalnim i prirodnim okruženjima) i odnos između fiziologije slušanja (s naglaskom na razlici živih i neživih izvora zvuka) i izgradnje komunikacije u improvizacijskoj zvučnoj praksi.

Za svakog je izvođača važno razumjeti cjelokupno tjelesno iskustvo slušanja u složenom post-digitalnom okruženju. Radionica naglašava ulogu multi-senzorne percepcije za koncept aktivnog slušanja te načine pobližeg istraživanja naših osjetilnih i perceptivnih sposobnosti kao podlogu za kreativnu kognitivnu dinamiku u okviru improvizacijske intermedijske zvukovne prakse. Radionica razmatra pitanja: Kako koristimo zvuk (i zvučne strukture u glazbenom izražavanju) u svrhu komuniciranja složenih psiholoških sadržaja? Kojim se oruđima služimo u svrhu održavanja dinamične komunikacije unutar improvizacijskog akta? U kakvom odnosu stojimo s prostorom u kojem se odvija stvaranje zvuka?

U praktičnom dijelu radionice sudionici će učiti o metodama intuitivnog strukturiranja i direktnog odaziva. Od njih će se tražiti da ponesu vlastite instrumente, bilo elektroničke ili elektro-akustične, analogne ili klasične, ili pak pronađene izvore zvuka (zvučne objekte) i samostalno izrađene („DIY“) instrumente.

Praktični dio završit će zajedničkim činom stvaranja u obliku improvizacijskog intermedijskog ansambla, koji će također biti snimljen i pušten online.

Radionica je besplatna za sudionike, ali vas molimo vaše sudjelovanje prijavite na mail mavena@mavena.hr sa kratkim profesionalnim životopisom i napomenom koje instrumente donosite na radionicu, najkasnije do petka, 20.11.

MANJA RISTIĆ rođena je u Beogradu 1979., a trenutno živi na Korčuli. Diplomirala je na FMU 2001., a 2004. završila postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu (RCM). Kao solo i komorni izvođač klasične muzike nastupala je širom Europe uključujući suradnje sa svjetski poznatim mentorima, dirigentima i izvođačima. Po završetku postiplomskih studija okreće se multimedijalnom performansu i istraživanju na polju instrumentalne elektro-akustike. Sa sastavom ERUPTION, kao i kroz brojne suradnje sa kompozitorima, vizualnim i konceptualnim umjetnicima, kazališnim i filmskim redateljima nastupa diljem Europe i u SAD. Osnivačica je Udruženja multimedijalnih umjetnika AUROPOLIS, koje je kroz njen desetogodišnji producentski, aktivistički i umjetnički rad predstavilo veliki broj interdisciplinarnih i internacionalnih projekata.

https://manjaristic.bandcamp.com/

Festival ISPOD BINE #5 podržali su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split te Europski strukturni fond kroz projekt “Gradimo Dom zajedno”. Zahvala ide klubu Močvara, Damiru Bartolu Indošu i Multimedijalnom kulturnom centru Split na ustupljenim prostorima i opremi.


 

https://soundguardian.com/index.php/glazbene-novosti/konceratne-najave/54241-sound-art-festival-ispod-bine-5-online-i-uzivo

http://infozona.hr/news/ispod-bine-radionica-m-ristic/11163

http://pdm.hr/sound-art-festival-ispod-bine-5-online-i-uzivo/

https://www.umas.unist.hr/uncategorized-hr/dogadanja/koncerti/sound-art-festival-ispod-bine-5/