ISPOD BINE sound art festival #4

ISPOD BINE, sound art festival
04 – 11 / 11 / 2019

 

PROGRAM

04 – 07 / 11 / 2019 / BETON KINO
Radionica / ZUMOFONIJA
Voditelji /  DAMIR BARTOL INDOŠ, TANJA VRVILO

08 / 11 / 2019 / 20h / ISPOD BINE
ZUMOFONIJA / workshop presentation

08 / 11 / 2019 / 22 h / AMFITEATAR
URUK
MASSIMO PUPILLO (Zu, Triple sun) & THIGHPAULSANDRA (Coil)

09 / 11 / 2019 / 21h / AMFITEATAR
DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta
F : I : L : M : S : K : A : T : E : K : A
DB INDOŠ, TANJA VRVILO, IVANA PEDLJO, LIDIJA ŠOLA, ex SexA / IVAN BILOSNIĆ BIC, NINO PRIŠUTA, RATKO DANILOVIĆ, Cul-de-Sac / DAMIR PRICA KAFKA, IVAN MARUŠIĆ KLIF

10 / 11 / 2019 / 21h / ISPOD BINE
FEEDBACK ESSAYS
IGOR ČUBRILOVIĆ, IVAN ČKONJEVIĆ, IGOR STANGLICZKY

11 / 11 / 2019 / 21h / AMFITEATAR
COLONELLO FUTURISTA: Sonvoyce On Source
VLADISLAV KNEŽEVIĆ, ALEN SINKAUZ, NENAD SINKAUZ, MIRKO SOLDANO, TANJA VRVILO, DB INDOŠ, HRVOJE PELICARIĆ, MARIO KALOGJERA

Dragi suradnici, prijatelji, ljubitelji i mrzitelji,

pred nama je četvrto izdanje ISPOD BINE, sound art festivala, koji će se održati od 4. do 11. studenog u raznim prostorima Doma mladih u Splitu. Program otvaramo radionicom ZUMOFONIJE koju će voditi Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo. Radionica je namijenjena mladim umjetnicima, prvenstveno glazbenicima, te na njoj može sudjelovati samo 4 osobe, a održava se od ponedjeljka, 4.11. do četvrtka, 7.11. sa javnom prezentacijom na otvaranju izvedbenog dijela četvrtog ISPOD BINE festivala u petak, 8.11. Prijave za sudjelovanje na radionici uz kratki umjetnički životopis pošaljite na e-mail mavena@mavena.hr zaključno do petka, 01.11. u 23:59h.

Izvedbeni dio ovogodišnjeg festivala počinje u petak, 8.11. prezentacijom radionice i izvedbom ZUMOFONIJE te se nastavlja najisčekivanijom izvedbom ovogodišnjeg festivala: duom URUK koji sačinjavaju MASSIMO PUPILLO, basist benda Zu, koji smo imali prilike vidjeti na prvom izdanju našeg festivala, i THIGHPAULSANDRA iz legendarnog benda Coil!

URUK je novi glazbeni pothvat Massima Pupilla (Zu, Triple Sun) i Thighpaulsandre (Coil). Njihov koncert odvest će vas na mračna i smiona mjesta – baš kao što biste i očekivali od ovih udruženih snaga. No pored toga, URUK pruža izazovno i imerzivno slušačko iskustvo iznimne dubine. Možete očekivati ambient mračan kao katran i duboki drone koji kao da vas hvata za grlo. Bogatstvo tekstura i atmosfera u koju je ovo umjetničko djelo uronjeno takvog je intenziteta da ćete ga zasigurno nakon koncerta preslušavati mnogo puta ne želeći napustiti svijet kojeg je dočarao ovaj dvojac izvanrednih umjetnika i koji imate jedinstvenu priliku čuti u živo uz video projekciju u mraku Amfiteatra Doma mladih.

U subotu, 9.11. očekuje nas izvedba novog projekta Kuće ekstremnog muzičkog kazališta DB Indoša F : I : L : M : S : K : A : T : E : K : A, glazbeno-scenski spektakl kakvima nas Indoš uvijek iznova oduševljava i u kojem ovaj put sudjeluju: DB Indoš, Tanja Vrvilo, Ivana Pedljo, Lidija Šola, uz glabu ex SexA / Ivan Bilosnić Bic, Nino Prišuta, Ratko Danilović, i Cul-de-sac / Damir Prica Kafka te video mapping Ivana Marušića Klifa. Pojam FILMSKA TE(KA) Ivana Martinca odgovara zbroju od 11(9) slova koja zadaju glasovno-opružno izvođenje svih filmova navedenih u originalnom radu koji počinju prvim slovom ovog Filmskotekarijuma. Ova tiha mobilna mega(reflekto)fonska kulisa povremeno je nadglasavana živim glasovima i njima pripadajućim oprugama, post-noise kaotičnom bukom gitare, basa, bubnja i saxa. Veselimo se ponovnom uranjanju u specifični umjetnički imaginarium doktora Indoša i njegovih vjernih suradnika!

U nedjelju, 10.11. uživat ćemo u nastupu tri vrsna eksperimentalna glazbenika iz Beograda, Igor Čubrilović, Ivan Čkonjević i Igor Stangliczky, koji su se ovom prilikom okupili da bi nam prezentirali njihov novi projekt Feedback Essays. Feedback ima svoje mjesto u povijesti glazbe kao primjer “buke” ili kao neartikulirani zvučni izvor, kao “tehnička greška”, no također je vješto upotrebljavan kao jednakovrijedan i legitiman materijal za skladanje. Od Stockhausena do Eliane Radigue, od Jimija Hendrixa do Toshimarua Nakamure, feedback zauzima svoje mjesto kao jedinstven izvor zvuka. Svoje viđenje feedback-a predstavit će nam Igor Čubrilović na rezonatoru, Ivan Čkonjević na semi-akustičnoj električnoj gitari i Igor Stangliczky sa No-Input Mixerom.

Četvrto sound art putovanje u Domu mladih zatvaramo vrlo eksplicitnom hibridnom izvedbom poznatih hrvatskih i međunarodnih glazbenika i medijskih umjetnika pod nazivom COLONELLO FUTURISTA: Sonvoyce On Source. U projektu sudjeluju: Mirko Soldano, Mario Kalogjera, Vladislav Knežević, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Hrvoje Pelicarić, DB Indoš, Tanja Vrvilo, Elena Krivoshey i Richard Edgeler.

Formacija glazbenika i medijskih umjetnika pod nazivom Sonvoyce On Source počela je u ožujku 2017. godine s radom na konceptima i umjetničkim radovima koji kroz različite interdisciplinarne aktivnosti, suradnje i kreativne procese stvaraju platformu za promišljanje složenih odnosa između tehnologije, znanosti i umjetnosti. Naziv predstavlja kodiranu poruku Convoys On Course, korištenu za vrijeme Drugog svjetskog rata prilikom isplovljavanja američkih konvoja pomoći saveznicima u Europi.
Koristeći zvuk i sliku, performativni i intermedijski diskurs Sonvoyce On Source artikulira osjećaje, energije i stanja koja detektiraju radikalnu promjenu društvene paradigme. Pukotine u turbulentnom i nepredvidljivom vremenu interakcije ljudi i strojeva, nove vrste emocionalnosti, ostaci humaniteta, pitanja tradicije i nepripremljenosti za radikalno “druge” kategorije i društvene odnose, fantastično i utilitarno, rubni aspekti znanstveno-tehnološkog panoptikuma kao i uspostavljanja novih stvarnosnih kategorija koje se konstruiraju u kontekstu transhumanizma osnove su i temeljne konceptualne odrednice za kreativno i istraživačko djelovanje.

Osnivači i voditelji festivala: NATASHA KADIN, HRVOJE PELICARIĆ
Tehnički direktor: HRVOJE PELICARIĆ
Tehnička podrška: MKC Split, Platforma Doma mladih, StarSystem Production
Vizualni identitet i tipografija: IRIS KLARIĆ
Tisakt: This Town Needs Posters (SVEN SORIĆ, HRVOJE SPUDIĆ)
Prijevod: IVAN BERECKA, TANJA VRVILO
Odnosi s javnošću: NATASHA KADIN, mavena@mavena.hr, +385(0)992885558
Dokumentacija: TIHANA MANDUŠIĆ, TANJA MINARIK
Donatori: Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita, Županija Splitsko-dalmatinska
Partneri: MKC Split, PDM, KUM, HRAM, GALUM
Mavenu podržava: Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Aktivnost je dio projekta “Gradimo Dom zajedno”, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

FB event

PRESS:

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=93988

https://www.split.com.hr/novosti/zabava/cetvrti-ispod-bine-sound-art-festival-u-domu-mladih-u-splitu

http://infozona.hr/news/ispod-bine-doma-mladih/10756?fbclid=IwAR1tHTRjl-UrmXKuZdadN-wEC6ogdt-paMaOlNMUijnbqZMDYOoTntogo8w

https://www.muzika.hr/event/ispod-bine-sound-art-festival-4-2/

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=93988&fbclid=IwAR14OnscYOlzvTaptXhp_fOV3TsnrBxZu7ZKfSTkgFUBLJgLLu77wre9f8c

http://klfm.org/tighpaulsandra-uruk/

https://hr.wikipedia.org/wiki/Festival_Ispod_bine