NMG@PRAKTIKA_Roko Birimiša // Bez naziva

Roko Birimisa – Bez naslova
OTVARANJE:
ponedjeljak, 18. lipnja 2018. u 20:00

18. — 24. lipnja 2018.
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA Dom mladih Split, Ulica slobode 28

Koliko god smo više zasićeni sintagmom „mladi umjetnik“ — kao da nečije godine iz naše povlaštene promatračke perspektive išta mogu dodati (ili oduzeti) od samog rada, te tako utjecati na naš doživljaj istog — smatram da je ovdje doista potrebno naglasiti „mladost“ umjetnika čiji katalog držite u rukama. Naime, Roku Birimiši je ovo prva samostalna izložba. Sa svoje 23 godine, u maniri zrelog umjetnika, ponudio je Mavena timu nizove fotografija koje su nastale u višegodišnjem vremenskom periodu. Njegove fotografije se prirodno grupiraju u cikluse. Prvotna ideja da izlaže fotografije socijalne tematike kojima se bavi ubrzo je zamijenjena te smo dobili izložbu arhitekture. Estetski pomno osmišljena, vizualno dojmljiva, te ujedno i galerijski i Instagram- friendly, Birimišina izložba odiše svježinom nekog novog fotografskog oka. Potpuno iskreno, kustoski nije bilo lako odabrati „samo“ radove koje vidite trenutno izložene. Autorova hrabra odluka da se ide s velikim formatima suzila je širinu i broj njegovih radova no svejedno pruža dobar presjek u djelić opusa umjetnika.

Ne želeći se ograničavati u koloritu, autor se vješto snalazi u crno-bijeloj tehnici kao i u prikazima cijele raskoši šarenila mediteranskog arhitekturalnog trenutka i izričaja. Koliko god njegovi crno-bijeli radovi odišu određenom elegancijom, upravo ovi puni kolorita daju dodatnu simpatičnu dimenziju, ono što bi bila „duša“ nekog mjesta ili građevine. Ako ćemo personificirati, u našem slučaju to bi bile one brze na jeziku, stare, nasmijane, glasne šjore.

Što se tiče autorovih motiva, iako poneki imaju jasno prisutan mediteranski štih, usudila bih se nazvati ih globalno zapadnjačkim. U suštini, nije važno gdje se nalaze građevine
koje su glavni akteri, uhvaćeni u svojoj statici i monumentalnosti. Kod Birimiše, vrag je u detaljima. Kad se nađete ispred formata njegovog rada doima se kao da možete u njega ući. Svaka vrata se mogu otvoriti, kroz svaki prozor promotriti milenijska svakodnevnica. Delikatna prisutnost dijagonala u inače statičnim prikazima također ne prolazi nezapaženo. Svakako, Roko Birimiša jedan je od onih mladih autora koje valja imati „na oku“ u budućnosti. Iščekujemo vidjeti u kojem smjeru će se umjetnički nastaviti razvijati, jer solidni temelji su očiti u njegovim dosadašnjim radovima.

– – –

Roko Birimiša (23) je rođen i živi u Splitu. Završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer foto dizajn. Trenutno je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer film i video, koji je upisao 2015./2016. Sudjelovao je na skupnim izložbama, jedna od kojih je „Tiramola“ Fotokluba Split. Također je izlagao u Klovićevim dvorima povodom Picassove izložbe 2013. godine. Ovo mu je prva samostalna izložba.

PRESS:
http://dalmatinskiportal.hr/zivot/prva-samostalna-izlozba-roka-birimise/32630
http://pdm.hr/bez-naziva/
http://infozona.hr/kalendar/dogadaj/2018/6/24/kockica/69830?