ISPOD BINE 2022

Ovogodišnji ISPOD BINE, sound art festival nudi čak dva tjedna raznih događanja na nekoliko lokacija u Domu mladih u Splitu, od koncertnih izvedbi, preko multimedijalnih izložbi, do predavanja i radionica, a svim događanjima zajednička konceptualna okosnica je eksperimentiranje zvukom.

Festival počinje suradnjom sa Platformatom, festivalom nezavisne kulture, u organizaciji Platforme Doma mladih. Ova dva festivala zajedničkim snagama, 9.10. u 20 sati u klub Kocka dovode Kuću ekstremnog muzičkog kazališta DB Indoša, ovaj put uz sudjelovanje legendarnog benda Trobecove krušne peći. KUŽNI IFRIT, drugi dio kozmofoničnog performansa DB Indoš Kuće ekstremnog muzičkog kazališta i Trobecovih krušnih peći, proizašao iz zajedničkog rada za udaljene izvedbe DEMONI KUGE, a premijerno je izveden početkom godine u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu.

Posebnost ovogodišnjeg ISPOD BINE festivala je što će predstaviti lokalne, splitske umjetnike različitih generacija i umjetničkih izričaja, a svaki od njih premijerno donosi novi umjetnički rad kreiran upravo za ISPOD BINE festival. Tako se 13.10. od 12 do 15 sati festivalska događanja šire po cijelom gradu Splitu kroz pokretnu audio instalaciju legendi splitske umjetničke scene Milana Brkića i Rina Efendića

U petak, 14.10. u Beton kinu Gordan Tudor, splitski saksofonist sa međunarodnom karijerom izvodi svoj Solilokvij, a subotu 15.10. Toni Mijač, umjetnik mlađe generacije otvara multimedijalnu izložbu „Pretvori se u uho“ u Galeriji MKC. Na samom zatvaranju festivala, 23.10. prezentiramo još jednu legendu splitske nezavisne scene, Hrvoja Cokarića, koji kao c_bastard izvodi zvukovni performans „armagedon torch“ u Kocki.

Osim splitskih snaga, koje festival kontinuirano podržava i promovira, te ih potiče da eksperimentiraju sa zvukom izvan svojih matičnih umjetničkih medija, ISPOD BINE ove godine prezentira rad Miodraga Gladovića, inženjera elektrotehnike, glazbenika i multimedijalni umjetnika, koji je izuzetno aktivan na suvremenoj umjetničkoj sceni, bilo kao član umjetničkog dvojca Lightune.G s Bojanom Gagićem, bilo samostalno, a svojim radom, inženjerskim znanjem i izuzetnom kreativnošću kontinuirano doprinosi inovativnosti projekata u kojima sudjeluje. Kombinacija punk pristupa i DIY etike, dva desetljeća dugo glazbeničko iskustvo u stilski različitim bendovima i projektima, inkorporiranje i korištenje novih tehnologija u umjetničkom radu, senzibilitet za suvremenu glazbu i umjetnost – sve su to razlozi zbog kojih je Gladović postao jedno od najprominentnijih imena suvremene scene, ponajprije eksperimentalne i improvizatorske glazbene, a u Splitu će održati predavanje o svom radu i izvesti audiovizualni performans „Packmess“.

Da ni ovogodišnji festival ne prođe bez međunarodnih gostovanja etabliranih zvukovnih umjetnika, ove godine predstavljamo Manju Ristić, izuzetno međunarodno aktivnu umjetnicu koja je od institucionalnog obrazovanja kao vilonistkinja danas vrlo aktivna na impro i ekperimentalnoj glazbenoj sceni, a predstavlja se audiovizualnom instalacijom „Dobra voda“ koja će biti otvorena u Galeriji kluba Kocka 21.10., nakon ćega slijedi impro soundscape putovanje Igora Stanglitzkog.

I za kraj festival dovodi glazbenicu Amy Denio iz Seatle-a, koja je najpoznatija kao saksofonistica u bendu Kultur Shock, ali ova svestrana umjetnica osim što svira nekoliko instrumenata te se permanentno bavi pedagoškim radom, radi i vokalne improvizacije, te će u Splitu u nedjelju, 23.10. napraviti vokalnu impro radionicu za sve zainteresirane, a nakon toga solo izvedbu u koju će odmah inkorporirati snimke vokalnih improvizacija sa polaznicima radionice.

Sound art festival ISPOD BINE 2016. osnovali su i vode Natasha Kadin i Hrvoje Pelicarić, organizira ga udruga Mavena, a ove godine provodi se u partnerstvu sa Multimedijalnim kulturnim centrom Split, Platformom Doma mladih, Koalicijom udruga mladih te uz financijsku podršku Grada Splita i Ministarstva kulture i medija RH. Autori logotipa festivala su Kazinoti & Komenda, a ovogodišnji vizualni identitet oblikovao je Igor Stanglitzky, te plakat sitotiskao Edi Matić, E.m.gra, dok je animacije radila Tihana Mandušić.

09/10
20h_klub Kocka
ISPOD BINE meets PLATFORMAT
DB Indoš
Kuća ekstremnog muzičkog kazališta &
Trobecove krušne peći – KUŽNI IFRIT

13/10
12h–15h grad Split
Milan Brkić / Rino Efendić – Pokretna audio
skulptura

14/10
20h_Beton kino
Gordan Tudor – Soliloquy

15/10
20h_Galerija MKC
Toni Mijač – Pretvori se u uho

21/10
20h_Galerija kluba Kocka
Manja Ristić / Aleksandar Lazar – Dobra voda

21/10
22h_klub Kocka
Igor Stangliczky – MOOD_EXC_2.1

22/10
17h_Beton kino
Mijo Gladović – predavanje

22/10
20h_Beton kino
Mijo Gladović – Packmess

23/10
17h_Beton kino
Amy Denio – IMPROVOKALL – radionica

23/10
20h_Beton kino
Amy Denio – IMPROVOKALL – izvedba

23/10
22h_klub Kocka
c_bastard – armagedon torch