Promocija trogodišnjeg kataloga NMG@PRAKTIKA 2013-15

NMG@PRAKTIKA 2013-15

Promocija trogodišnjeg kataloga

 

14.1.2016. 20 h @ PRAKTIKA


 

NMG@PRAKTIKA
Galerija PRAKTIKA
Dom mladih
Ulica slobode 28, Split

 

 

“Potrebu za stalnim programom nezavisnih umjetnika te studenata u gradu Splitu gotovo istovremeno prepoznaju Galerija umjetnina kao institucija, Umjetnička akademija kao obrazovna institucija te udruga Mavena – 36 njezinih čuda koja djeluje po modelima civilnog društva. Prvo je 2012. godine pokrenut ciklus izložbi Fast Forward koji studentima pruža mogućnost stjecanja profesionalnog iskustva izlaganja unutar jedne institucije. 2013. godine, u sklopu 38. Splitskog salona pokrenuta je galerija Bez naziva koja djeluje kao studentska inicijativa, a na samom početku iste godine Mavena je pokrenula program NMG@PRAKTIKA koji kreira jedan održivi izložbeni prostor nezavisne scene u sklopu kluba Kocka u Domu mladih. Godinu dana kasnije otvorena je i Galerija Škola koja djeluje u sklopu Škole likovnih umjetnosti. Split je tako u kratko vrijeme dobio nekoliko novih izlagačkih formata, a onaj iniciran od udruge Mavena nadovezuje se na principe djelovanja nezavisne scene te nastavlja nezavršenu priču o formiranju prostora nezavisne scene u Domu mladih.

 

Premda granice između institucionalne i nezavisne kulture više nisu jasno definirane kao u devedesetima, NMG@PRAKTIKA programski se oslanja na definiciju nezavisne kulture koja potiče iz devedesetih te odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti. Odabirom samih radova zadani novomedijski format dobiva novo značenje. U vrijeme kada novi mediji više i nisu tako novi, kritičnost i refleksivnost sadržaja te njegov odnos naspram samog medija, kao i angažiranost, inovativnost i otklon od dominantnih koncepcija odrednice su programa NMG@PRAKTIKA. Odrednice su to koje je i Zaklada Kultura nova prepoznala te 2012. godine ponudila model financiranja “hladnog pogona” nezavisne kulture. Nakon donošenja Zakona o osnivanju kulturnih vijeća 2004. godine, te uvođenja trogodišnjeg programskog financiranja od strane Ministarstva kulture, programa koji je na žalost proveden samo 2013. godine, osnivanje Zaklade Kultura nova bio idući je korak koji je uvelike doprinijeo stabiliziranju nezavisne scene u Hrvatskoj. Tri godine kontinuiranog izložbenog programa NMG@PRAKTIKA odraz su kako rada kustosa i umjetnika koji stoje iza programa tako i promjena kulturnih politika u državi.”

 

TONČI KRANJČEVIĆ BATALIĆ

 

 

“U tom procesu, dok su drugi samo “hengali” u Praktici, mi smo okupili naš mali kustosko – tehnički tim, stručno usavršili dvije osobe, publici predstavili 21 izložbu mladih umjetnika iz različitih krajeva i različitih tematika, problematika, izražajnih sredstava i koncepata, našim stručnim savjetima pomogli nekima od njih u njihovim karijerama, oživjeli prostor koji je dotad samo povremeno bio galerija i ugošćavao projekte mladih za mlade, te opravdali povjerenje lokalnih, nacionalnih i međunarodnih donatora koji su, uvidjevši edukativnu, inovativnu i aktualnu komponentu našeg programa, isti financijski i stručno potpomogli. Nakon tri godine rada čini mi se kao da smo tek započeli priču, otvorili smo nekoliko različitih tematskih i izvedbenih koncepata na kojima ćemo dalje raditi, zaokružili naš mali tim, te “naviknuli” publiku na to što mogu očekivati od nas. I nastavljamo dalje, u istom tonu. Promišljati suvremenu umjetnost i našim znanjima i idejama pomagati mladim umjetnicima da artikuliraju svoje ideje u prostoru koji i jest namjenjen njima. Dakle, i dalje, “hengamo” u Praktici, vidimo se tamo!”

 

NATASHA KADIN

 

Pogledaj katalog: NMG@PRAKTIKA-2013-2015.pdf

 

https://www.facebook.com/events/1103345123043887/
http://stav.cenzura.hr/od-kulturnih-politika-do-nmgpraktika/

http://www.kulturpunkt.hr/content/angaziranost-inovativnost-i-otklon

http://split.com.hr/novosti/kultura/promocija-trogodisnjeg-kataloga-programa-nmgpraktika