NMG@PRAKTIKA_Nikica Jurković: Sve je moguće

Galerija kluba Kocka, Dom mladih Split, Ulica slobode 28
OTVORENJE: petak, 4. veljače 2022. u 19 sati
TRAJANJE: radnim danom 18-21, do petka 11. veljače.

══════════════════════════════════════════

O RADU:
„Panta rhei“ – „Sve teče“ maksima je kojom se, spontano ili promišljeno, Nikica Jurković vodi u svom životu i radu. Vizualni umjetnik koji odbacuje rigidne okvire i jasno definirane stilove umjetnosti prihvaća da se društvo i svijet konstantno mijenjaju, također i njegovo osobno stvaralaštvo, interesi i centri fokusa.
Nikica je multidisciplinarni umjetnik koji kroz dizajn, slikarstvo, crtež, performans i druge medije istražuje različite koncepte, a promišljajući o životnim pojavama, društvu i ljudskim odnosima, on svaki put nanovo traži medij koji najbolje odgovara procesu istraživanja određene ideje.

Njegov ciklus radova “Sve je moguće”, čiji naziv se referira na izložbu Denisa Kraškovića s kojom je sve započelo[1], ne postavlja u centar naše pozornosti ni likovni rad niti autora, već kompleksne odnose autora, publike, rada, institucija i prostora. Nakon prve intervencije u tuđu izložbu, Nikica razvija svoje gotovo antropološko ispitivanje pa se tako upliće u postav 34. Salona mladih, “podmećući” u njega video-dokumentaciju svoje prve intervencije. Njegov treći video rad bilježi inscenirano otvorenje, koje je kasnije prikazano i na stvarnome otvorenju, sugerirajući postojanje izložbe u dva paralelna vremenska okvira.
Posljednji rad kojim ispituje konvencionalne načine izlaganja i otvorenja izložbi uključivao je snimanje otvorenja uživo, prilikom čega su posjetitelji sami postali stvarateljima djela, ali i samo djelo.

Pitanje koje je potaknulo Nikicu na ovakva rješenja je pitanje prakse izložbi i njihovih otvorenja. Otvorenja obično služe kao prilika za socijalizaciju i dijalog, a sami umjetnički rad redovito pada u drugi plan.
Kroz ovaj ciklus Nikica pokušava otkriti sljedeće: Postoji li alternativa za sve ovo što nam ide na živce kod formalnih otvorenja?

Ovom prilikom u Kocki Nikica prebacuje fokus sa formalnog otvorenja izložbe na neformalno druženje: u centru pažnje je party, a izložba postaje tek usputna informacija.
Postavljajući veliki najlon na pod splitskog kluba Kocka, koristeći zvuk i svjetlo te dokumentirajući happening neformalnog otvorenja, Nikica omogućuje posjetiteljima (slučajnim ili namjernim) da participiraju u stvaranju umjetničkog djela, ostavljajući svoje najdoslovnije tragove na umjetničkom „platnu“.
Najlonsko platno tijekom neformalnog otvorenja ostaje nategnuto preko poda klupskog prostora (koji se inače sa svakim koncertom i partyjem zaprlja, odnosno oslika na posve novi i unikatan način), izlažući se tako nemilim utjecajima ljudskih koraka, prolivenog pića i žara cigareta.
Taj trajni i (ne)promišljeni trag publike na najlonu ostaje nakon otvorenja izložen u galerijskom prostoru kao faksimil koji govori sam za sebe, postavljajući i odgovarajući na pitanja:
Otvorenje izložbe bez svečanog predgovora?
Otvorenje izložbe bez autora?
Otvorenje izložbe bez galerijskog prostora?
Otvorenje izložbe bez umjetničkog rada?
Sve je moguće.

[1]    Nakon što njegov rad nije odabran na natječaju za izlaganje, a zbog sličnosti s likovnim izrazom Denisa Kraškovića, Jurković koristi otvorenje Kraškovićeve izložbe “Sve je moguće” u Greti kao priliku za intervencijom. Između Kraškovićevih radova, Nikica gerilski postavlja i svoja tri rada. Tijekom otvorenja bilježi reakcije publike i drugog autora, započinjući tako ciklus “Sve je moguće”.

– Katarina Duplančić

══════════════════════════════════════════

O AUTORU:
NIKICA JURKOVIĆ (Zagreb, 1989.) je diplomirao Dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2012.) te potom na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (2018.), s najvećom pohvalom Summa Cum Laude. U sklopu Erasmus+ programa, završio je Preddiplomski studij Bellas artes na Sveučilištu Complutense u Madridu 2017. Izlagao je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama, među kojima se izdvajaju samostalne izložbe u Galeriji SC, te galerijama GRETA, Academia moderna, AK galerija (Atelieri Koprivnica) i AŽ galerija (Atelijeri Žitnjak), kao i skupne izložbe poput: Radikalne geometrije i Umjetnost je sumnja III (galerija LEXART Skladište), 34. i 35. Salon mladih te 5. Bijenale slikarstva (Dom HDLU), 12. HT nagrada (MSU Zagreb) i 14. Erste fragmenti (Galerija Kranjčar). Također je sudjelovao na brojim likovnim kolonijama te rezidenciji Haffenkombinat u Leipzigu (Njemačka). Dobitnik je nekoliko nagrada i pohvala. Živi i djeluje u Zagrebu.

Kontakt: https://nikicajurkovic.com/contact-form

══════════════════════════════════════════

KUSTOSICA: Katarina Duplančić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
POSTAV: Katarina Duplančić, Franko Sardelić Kolinac
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: Kino klub Split, KUM, MKC, PDM, Đarma, Ena Jurov, Grumen

══════════════════════════════════════════

FB event

DEPLIJAN

PRESS:

https://dom-mladih.org/nmgpraktika_nikica-jurkovic-sve-je-moguce/
https://ultrasplit.hr/dom-mladih-program-veljaca/
https://www.kulturpunkt.hr/content/nikica-jurkovic-sve-je-moguce

══════════════════════════════════════════