NMG@PRAKTIKA_Ivana Škvorčević: Iskušavanje slike

NMG@PRAKTIKA_Ivana Škvorčević: Iskušavanje slike
Galerija kluba Kocka, Dom mladih Split, Ulica slobode 28

OTVORENJE: četvrtak, 5. svibnja 2022. u 20h
Izložba je otvorena do četvrtka, 12. svibnja radnim danom od 18 do 20 sati.
══════════════════════════════════════════

O RADU:

ODJEK KRAJOLIKA

Ima nešto u tom horizontu. Nešto u tom krajoliku.
Prije nekoliko godina zatekao sam se u jednom slavonskom polju. Zaustavio sam se pored ceste da protegnem noge i udahnem svježi zrak nakon duge vožnje. Posvuda oko mene ravnica. Tek par stabala remetilo je idealno ravnu crtu horizonta. Nebo gore, zemlja dolje. Dva elementa u potpunoj ravnoteži. Jedino što se mijenja je intenzitet svjetla. Bio je tmuran dan, kasno popodne. Na horizontu se počela pojavljivati izmaglica, poništavajući crtu između neba i zemlje, pretvarajući ih u jedno. Uživao sam gledajući neko vrijeme tu preobrazbu, pa sjeo u automobili i krenuo dalje. Dovoljno sam vidio, treba otići dok je sigurno.
Ivanu Škvorčević upoznao sam na njezinoj samostalnoj izložbi u Galeriji Kazamat u Osijeku. Iako sam u Galeriju došao netom prije kraja radnog dana, Ivana se ponudila da me provede kroz izložbu, ne mareći za to koliko će joj vremena to oduzeti. Sjećam se da sam gledajući njezine slike, instalacije i video-radove pomislio kako je potpuno logično da su ti radovi nastali baš u Osijeku, baš u Slavoniji. Da ima nešto u tom horizontu i tom krajoliku. Nešto što te određuje.
Radovi na toj izložbi bili su svedeni na najjednostavnije elemente: crne i bijele plohe ili polja, poput
neba i zemlje, međusobno jasno odijeljeni. Oblici svedeni na znak, ali znak ispražnjen od značenja. Anonimna forma bez dodatnog narativa. Redukcija sadržaja, redukcija prikaza. Slično kao što magla poništava prepoznatljivost: preostaju tek naznake.
Tezu da u osobnom i društvenom karakteru ima nečeg uvjetovanog podnebljem, načinom življenja, a samim tim i stvaranja, često sam si ponavljao i potvrđivao. Tijekom godina i relativno čestih dolazaka u Osijek upoznavao sam se s kolegama, danas prijateljima, i njihovim radovima. Ako bih mogao navesti nešto što bi se moglo okarakterizirati kao element koji povezuje umjetnike koji djeluju unutar osječke scene, bila bi to sklonost ka redukciji. Sklonost ka pražnjenju od svakog viška.
Umjetnički je to krug unutar kojega se Ivana kreće i djeluje. Dijeli slične interese, pristupe i principe. Formirana kao umjetnica u takvom umjetničkom krajoliku, Ivana njeguje zajedničke sklonosti ne upadajući pritom u zamku ponavljanja već viđenih rješenja ili preuzimanja tuđih formula. Još od našeg prvog razgovora, kada me vodila po svojoj izložbi, shvatio sam da Ivana zna što radi i zbog čega to radi. Jasnoća i čistoća izvedbe i promišljanja o likovnosti prisutna je i na ovoj izložbi. Ambijentalnu instalaciju Iskušavanje slike čine minimalističke forme i oblici raspoređeni u prostoru galerije. Mogli bismo ih nazvati slikama i skulpturama, ali to im nije primarna svrha. Služe više kao markeri u prostoru. Definiraju ambijent koji je u konstantnoj mijeni, preobrazbi. Promjenom svjetla, odnosno frekvencije elektromagnetskih valova, mijenja se i doživljaj cijelog ambijenta. Svaka forma, neovisno o tome koliko je precizno izvedena i kompaktna, gubi na čvrstoći i jasnoći.
Ma koliko racionalno razložili pojedine elemente ove izložbe, dali im jasnu definiciju, formulu, pojasnili oblik i strukturu, najveći bi dio i dalje ostao izvan našeg dosega. Ovdje se, naime, ne radi o racionalnosti, nego o intuitivnosti. Racionalno osmišljen i izveden, ovaj rad ne traži da ga se rastumači ili interpretira, već doživi. Ono što čini ovaj ambijent nije sadržaj, nego osjećaj. Uronimo u njega i prepustimo mu se.

══════════════════════════════════════════

O AUTORICI:
Ivana Škvorčević, 1994. Nova Gradiška. Završila preddiplomski studij likovne kulture Umjetničke akademije u Osijeku 2017.godine (danas Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) i stekla naziv prvostupnice likovne kulture, univ.bacc.art. Dobitnica je dekaničine nagrade 2016. godine, druge nagrade za mlade suvremene umjetnike Zlatna lubenica u Puli i treće nagrade 2017. godine na II. Međunarodnom studentskom bijenalu za rad Vibracije registrirane u dubokom tisku. Godine 2018. postaje članicom HDLU-a Osijek. Kao umjetnica ostvarila je šest samostalnih izložbi te je sudjelovala na brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 2020. godine boravi na studijskoj razmjeni na Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart, na slikarstvu, u klasi Reto Bollera. Iste godine diplomirala je pri Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te stekla naziv magistrice likovne edukacije. Njezine aktivnosti vežu se uz umjetničke instalacije, prošireno slikarstvo te video i fotografiju.

══════════════════════════════════════════

KUSTOS: Vedran Perkov
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Tina Ljubenkov
POSTAV: Katarina Duplančić, Franko Sardelić Kolinac
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM

══════════════════════════════════════════

FB event

DEPLIJAN

PRESS

http://pdm.hr/nmgpraktika_ivana-skvorcevic-iskusavanje-slike
https://www.culturenet.hr/nmg-praktika_ivana-skvorcevic-iskusavanje-slike/180040
https://dom-mladih.org/nmgpraktika_ivana-skvorcevic-iskusavanje-slike/

══════════════════════════════════════════