NMG@PRAKTIKA_Andrea Taraš: Promjenjivo stanje stvari

NMG@PRAKTIKA_Andrea Taraš: Promjenjivo stanje stvari
Galerija kluba Kocka, Dom mladih Split, Ulica slobode 28
OTVORENJE: petak, 23. lipnja 2023. u 20h
Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja i može se razgledati uz prethodni dogovor na +385989602701.

O RADU:
Sanjala sam pučinu.
Sivo more na teškom je obzoru nosilo nekakav magličast sjaj, tajnovit i meni nepoznat.
Umjesto oblaka, bljedoljubičastim nebom protezale su se pahuljaste latice maslačka. To su bili moji prijatelji, moji roditelji i moja nerođena djeca.
Sin me je pozvao da dođem doručkovati: “Ručke od parketa već su se ohladile!”
***
Vjerovatno niste čuli za pojam interobjekt, ali sigurno jako dobro poznajete njegovo značenje.
Svi predmeti i osobe u našim snovima ili fantazijama koji se doimaju poznatima, koji su dijelovi one bizarne doline, koji se nalaze na međi između dva objekta ili ideje; sve one fantastične kombinacije u kojima je spojeno više poznatih pojava – to su interobjekti, nemoguće pojave koje u snu imaju savršenog smisla.
Andrea Taraš svojom izložbom “Promjenjivo stanje stvari” nam pripovijeda o tom fenomenu interobjekata.
Pronađene potrošne objekte, građevne materijale i alate iz radionica slaže u konstrukcije koje nemaju jasnu namjenu, a svim tim predmetima poništava njihovu originalnu funkciju. Ovakva dekonstrukcija predmeta i njihovo ponovno slaganje u novotvorene forme kubistički je pristup analizi stvarnosti, što čini prvi temelj Andreinog rada.
Drugi korak u razvoju rada je snimanje takvih konstrukcija i interakcije s njima, što omogućuje prenošenje tih tvorevina u drugo vrijeme i prostor.
Treći korak je naslagivanje projekcija snimljenih materijala preko galerijskih zidova te preko samih predmeta, sada postavljenih u prostor galerije.
Zajedno s audio zapisima snova, ovo sve stvara jednu ambijentalnu instalaciju koja ispipava delikatno tkivo naše stvarnosti i naših snova.
Objekti koji su prisutni u stvarnom prostoru galerije se pretaču i u projekciju, odnosno ulaze u virtualni prostor videoprojekcije. Njihove sjene također oblikuju virtualni prostor, čime se stvara nekakav kvantni interprostor, koji istovremeno postoji, ali i ne postoji.

Andrea Taraš nas ovom izložbom, čini se, upoznaje s pojavama koje istovremeno postoje i u stvarnom i u virtualnom svijetu, s prostorima koji postoje, ali i ne postoje, kao i sa stvarnošću koja je relativna i prepuna mogućnosti.
– Katarina Duplančić

O AUTORICI:
Andrea Taraš diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 2022. godine na nastavničkom odsjeku, usmjerenje kiparstvo u klasi izv. prof. art. Vlaste Žanić. Tijekom diplomskog studija pohađa Restartovu školu dokumentarnog filma (2020.) te radi u području montaže, animacije i 3D oblikovanja. Sudjelovala je na više skupnih izložbi (Široko oko, Galerija SC, 2022., Grisia Youth, Rovinj, 2021., i dr.). U svom umjetničkom radu istražuje relativnost i nestalnost stvarnosti u kojoj se nalazi, koristeći se u tom procesu dekonstrukcijom vlastite predodžbe korištenih medija.KUSTOS: Katarina Duplančić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
POSTAV: Andrea Taraš, Jakov Leskur
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM, Luka Dubroja

FLYER:

taras_A3

FB EVENT:
https://www.facebook.com/events/775864870701578

PRESS:

https://dom-mladih.org/nmgpraktika_andrea-taras-promjenjivo-stanje-stvari/
http://pdm.hr/nmgpraktika_andrea-taras-promjenjivo-stanje-stvari/
https://klfm.org/nmgpraktika_andrea-taras-promjenjivo-stanje-stvari/