NMG@PRAKTIKA: Željko Beljan // Mit, vez i Vuteks

OTVARANJE: subota, 12. prosinca 2020. u 20:00
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA
Dom mladih Split, Ulica slobode 28

Izložba je otvorena do petka, 18. prosinca, a pogledati je možete pozivom na broj 0955627223

Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.

 


 

O RADU

Temama propadanja velikih tvorničkih kompleksa i tranzicijom kao društveno-ekonomskim fenomenom na našim prostorima u okviru ciklusa NMG@PRAKTIKA bavili smo se već nekoliko puta. Počevši od dokumentarno – eksperimentalnog filma Matije Debeljuha Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo, koji za temu uzima grad Zenicu, a predstavili smo ga 2014. godine, zatim Tvornice makedonskog umjetnika Darka Aleksovskog, projekt u kojem su sudjelovali i splitski osnovnoškolci, a koji problematizira propadanje cijelog industrijskog grada Velesa u Makedoniji, koji smo predstavili 2016. godine, zatim istraživački projekt Grupe Borovo Kome treba poduzeće? 2017. i, nama najbliskiji, ujedno i najintimniji, fotografski projekt Nade Maleš Dalmatinka 2018. godine.

Umjetnički rad Mit, vez i Vuteks Željka Beljana također nas vodi u njegov rodni grad i sjećanje na djetinstvo odrastanja u još jednom industrijskom gradu – Vukovaru. Mnogi su se umjetnici i znanstvenici na različite načine i putem raznih pristupa bavili ovim „gradom slučajem“ koji je zaista doživio tragičnu priču propadanja urbaniteta i sve strahote rata, ali Beljanov rad nam, za razliku od patosa koji uvijek prati priču o Vukovaru, donosi jedan razigran i poprilično humorističan pristup. Naime, Beljan pokušava iscrtati mit o propasti tvornice tekstila i trikotaže Vuteks, koja je u svojim najboljim danima zapošljavala oko 1500 Vukovaraca, a nakon mnogih promjena u 90-tima potpuno je propala 2000. godine. Umjetnik u svome statementu navodi kako je htio izbjeći stalno ponavljanje priče o propasti koja je na području Slavonije već gotovo postala dio folklora te se može primijeniti na bilo koju granu industrije, već je pokušao napisati mit o samom uništenju industrije na primjeru tvornice Vuteks. Beljan je u svom radu, koji se sastoji od 25 vezova na bijelim platnima različitih formata slobodno postavljenih u prostor dekonstruirao gotovo sve; osobnu mitologiju, autobiografske elemente, klasične prizore kuhinjskih vezova, kult hrane i pitomog – ravničarskog krajobraza, obiteljsku povijest i fiktivni (fantastični) imaginarij. Tako na njegovim naizgled nevještim vezovima (a vezenju ga je naučila majka) nalazimo cijelu paletu likova i prizora klasičnih za ondašnje krajeve, kao što su beskrajni slavonski i podunavski krajolici, stripovski kadrovi pataka, letećih svinja i izmaštanih dupina, neizbježni kotao za rakiju te suptilno povremeno postavljeni znakovi za tretiranje odjeće koji postoje na svakom tekstilnom proizvodu, a sve zajedno ne može izbjeći usporedbi sa starinskim vezovima s natpisima o “dobroj domačici” koje je svaka kuća tada imala uz ognjište, a danas ih možemo naći u postavima etnografskih muzeja tih krajeva. Obzirom da se umjetnik u svom radu bavi ilustracijom, stripom i izradom plakata, iako naznake svakog od ova tri medija vidimo kroz rad Mit, vez i Vuteks, zanimljivo je da je umjetnik posegao baš za ovim davno zaboravljenim ručnim radom, kako bi na vrlo jedinstven, specifičan i netraumatičan način ispričao osobnu priču i traumu, ali i sasvim drugačiju uspomenu na jedan grad i njegovu povijest.


 

O AUTORU

Željko Beljan rođen je 1984. godine u Vukovaru. Od 2016. Godine studira na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ilustracijom, stripom i izradom plakata bavi se od 2010. Prvu samostalnu izložbu imao je 2016. godine u Osijeku. Autor je brojnih plakata za razne zagrebačke klubove i druge umjetničke inicijative i bendove kojima je član ili suradnik.


 

IMPRESSUM

AUTOR: Željko Beljan
KUSTOSICA: Natasha Kadin
KUSTOSICE PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković
DIZAJN / DESIGN: Nikola Križanac
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić
PRIJEVOD: Ivan Berecka
DONATORI: Ministarstvo kulture RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, PDM, MKC


 

Facebook event

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=101519