NMG@MKC_Lea Anić: “Vrijeme gradnje: Žuta zemlja”

NMG@MKC_Lea Anić: “Vrijeme gradnje: Žuta zemlja”
Galerija MKC, Dom mladih Split, Ulica slobode 28
OTVORENJE: četvrtak, 6. srpnja 2023. u 20h
Nakon otvorenja izložbe, umjetnica će boraviti u galeriji MKC u četvrtak (13.7.) i predstavljati svoj rad.

O RADU:
Multimedijska ambijentalna instalacija Lee Anić postavljena u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih satkana je od zvučnih zapisa čitanja, analognih dijaprojekcija i nađenih objekata postavljenih u prostor.
Motiv koji objedinjuje ove pojedinačne radove sveprisutan je u razgovorima na privatnim, ali i javnim razinama: gradilište.
Prostori su to koje kao djeca vidimo zanimljivim poprištima izgradnje nečeg novog i uzbudljivog, a koje kroz odrastanje počinjemo shvaćati kao bolne točke transformacije poznatih krajolika u nekakve nove tvorevine.

Kombinirajući digitalne i analogne medije: film i fotografiju te zvučne zapise čitanja datih tekstova, Lea Anić ne pristupa ovom umjetničkom istraživanju na dokumentaristički ili arhivsko-didaktički način, već ga oblikuje kao spekulativno promišljanje o društvenim fenomenima i kontekstima njihovog nastajanja.

Važan dio postava čini mesh (polutransparentni paravan) s otisnutim fotografijama gradilišta u Kopenhagenu, Zagrebu i Splitu, a koji u galerijskom prostoru funkcionira kao umjetničko platno.
Postavljen na prozore galerije, on u unutarnjem prostoru oblikuje ambijent, a izvana privlači pozornost prolaznika, pozivajući ih da uđu u prostor izložbe. Taj mesh je izravna referenca na vizualne ograde koje predstavljaju prvi korak u izoliranju građevinskog prostora. Ograde – koje poput onih koje sada ograđuju splitski Park Mladeži ili područje budućeg Small Malla, postavljaju jasnu barijeru između čovjeka i prostora koji mu je nekoć bio dostupan.

Kako sama autorica navodi: “Ograda postaje označitelj stagnacije u vremenu; područja na kojem je još prisutan odjek onoga što je bilo prije, dok se atmosfera onoga što dolazi tek naznačuje. Na pola puta, ovdje, na sjecištu odluka.”

– Katarina Duplančić, mag.edu.hist.art.

O AUTORICI:
Lea Anić je vizualna umjetnica; živi i djeluje u Zagrebu i Kopenhagenu. Završila je preddiplomski studij na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. godine. Nakon toga upisuje diplomski studij na The Royal Danish Academy of Fine Arts u Kopenhagenu, gdje 2019. stječe MFA diplomu pri The School of Conceptual and Contextual Practices. Od jeseni 2021. radi na The Royal Danish Academy of Fine Arts, gdje u suradnji s Carlom Zaccagnini vodi Laboratorij za kontekstualno specifične umjetničke prakse. U svom radu se bavi opipljivim manifestacijama nevidljivog; marginalnim, svakodnevnim odjecima socio-političke situacije, pronađenim u zatečenim datostima, čitanim u različitim medijima. Osim istraživanja na sjecištu medija i društvenog te neposrednog prostornog konteksta, u umjetničkoj praksi promišlja obrazovanje i metode prenošenja umjetničkog znanja.

KUSTOS: Katarina Duplančić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
TEKST ČITAJU: Ivna Franić, Vinícius Maffei Betraying Gestures, Manon Mugnaini Girault
GRAFIČKO OBLIKOVANJE PLATNA: Petra Milički
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
POSTAV: Lea Anić, Jakov Leskur
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: Aktivist, KUM, MKC, PDM, Marin Berović, Katja Crevar, Ivna Franić, Vinícius Maffei Betraying Gestures, Petra Milički, Manon Mugnaini Girault, obitelj Profaca, Ivan Slipčević, Hrvoje Spudić, Marin Tudor

Rad je nastao uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, i Statens Kunstfonda (Danish Arts Foundation)

FLAJER

lea_anic_flajer_fin

FB EVENT

https://www.facebook.com/events/1628215244366164/?ref=newsfeed

PRESS

https://dom-mladih.org/nmgpraktika_lea-anic-vrijeme-gradnje-zuta-zemlja/

http://pdm.hr/nmgpraktika_lea-anic-vrijeme-gradnje-zuta-zemlja/

https://www.culturenet.hr/hr/nmg-praktika_lea-anic-vrijeme-gradnje-zuta-zemlja/196326

http://www.split.com.hr/novosti/kultura/vodic-kroz-dogadanja-doma-mladih-u-srpnju-23