NMG@PRAKTIKA_SLATKA SPLITSKA KONCEPTUALKA NUDI RJEŠENJE: RUŽIČASTI PERISTIL BOMBON OD PAMUKA ZA VAŠU OBITELJ BANANA SPLIT

OTVORENJE: četvrtak, 23. rujna 2021. u 20 h
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA
Dom mladih Split, Ulica slobode 28

Izložba je otvorena do ponedjeljka, 4. listopada, najaviti se možete pozivom na broj 0992885558.


 

O RADU:

Slatka Konceptualna Umjetnica je virtualni umjetnički identitet koji nastaje 2013. godine kao hibridna konstrukcija i performativni tekstualni iskaz. Ona dalje djeluje kao otvorena dijaloška platforma i kolektivni identitet, gradeći svoje karakteristike i umjetnički opus u interakciji sa promatračima_cama – sudionicima_ama. U Splitu predstavlja dosadašnjih osam faza svog razvoja te započinje devetu fazu: Slatka Splitska Konceptualka nudi rješenje.

Projekt djeluje na relaciji umjetnost – anti-umjetnost – ne-umjetnost – suvremeno reklamiranje, postavljajući niz pitanja koja preispituju poziciju umjetničkog identiteta, status i položaj umjetnika_ce u suvremenom društvu, granice prostora umjetničke aktivnosti i odnosa umjetničko djelo – umjetnik_ca – promatrač_ica. Slatka Konceptualna Umjetnica problematizira pojam autorstva i originalnosti, time subverzirajući institucionalni sistem umjetnosti – ona je istovremeno umjetnica i kritički subjekt, angažirani participativni projekt, grupni identitet, reklamna kampanja i brend.

Inspirirana kako idejama Jozefa Beuysa o socijalnoj skulpturi i njegovom tezom o umjetnosti za sve, tako i grotesknim kolektivizmom Situacionističke internacionale, Slatka Konceptualna Umjetnica se dosljedno nadovezuje na tradiciju antiumjetničkih intervencija, koristeći se metodama aproprijacije i samoproklamacije, te autoironijom kao svojim primarnim diskursom. Naizgled parodirajući svaki svoj novi umjetnički istup, ona kao zrcalo zbivanja na suvremenoj umjetničkoj sceni, ali i izvan nje, potencira kontradiktornosti na kojima gradi svoj cjelokupni opus.

Tijekom proteklih godina Slatka Konceptualna Umjetnica, povremeno mijenjajući svoj (fiktivni) nacionalni identitet, realizira svoje djelovanje kroz 8 faza, koje se međusobno nadovezuju, a svaka od njih započinje novim javnim pozivom na tumačenje i interakciju:

(1) Slatka Konceptualna Umjetnica traži posao (2013),
(2) Slatka Konceptualna Umjetnica traži umjetničke radove (2014/2015),
(3) Slatka Konceptualna Umjetnica traži podršku (2016),
(4) Slatka Konceptualna Umjetnica traži razumijevanje (2016),
(5) Werde Süße Konzeptkünstlerin / Süße Konzeptkünstlerin sucht Videos (2017),
(6) Werde Süße Konzeptkünstlerin / Süße Konzeptkünstlerin sucht Unterstützung (2017),
(7) Sweet Conceptual Artist looking for texts (SCA website),
(8) Slatka Konceptualna Umjetnica nudi rješenje / Budi i ti Slatka Konceptualna Umetnica (2018)

  1. 22. ožujka 2017. godine, svečanom inauguracijom u umjetničkom prostoru Kulturdrogerie u Beču, Slatka Konceptualna Umjetnica promovirana je u novorođenu austrijsku umjetnicu Süße Konzeptkünstlerin. U najnovijoj, splitskoj, fazi Slatka Splitska Konceptualka pokušava se prikazati ne samo aktivnom sudionicom splitske scene, već i preuzeti ulogu liderice, savjetnice i iscjeliteljice svojim uobičajenim metodama samoproklamacije. Nakon perioda izolacije, koji je istovremeno utjecao na dvostruko odgađanje planirane izložbe u Splitu, ideja Slatke Splitske Konceptualke o mogućim rješenjima također se transformirala, prikazujući u svojoj novoj fazi jedan izrazito eskapistički pristup koji kombinira meditativne prakse i glitch estetiku društvenih mreža, ovog puta isključujući stvarnu i dvosmjernu interakciju i participaciju.

Ideju o Ružičastom Peristilu od šećerne vune (bombon od pamuka) kao mogućem rješenju, prati krajnje simplificirana efemerna kolažna forma koja podražava instagram story estetiku, nudeći instant realizaciju i konzumaciju predložene ideje. Kritički tretman Peristila kao neospornog simbola, kako splitske konceptualne scene tako i turističkog Splita i neprekidnog izvora umjetničke inspiracije, ispoljava se ovoga puta kroz njegovu prenaglašenu banalizaciju, koja podrazumijeva i samobanalizaciju autorske intervencije.

Drugim riječima, Slatka Splitska Konceptualka postaje raj za sladokusce, ukazujući na to da bi ritualno-meditativna terapija slatkišima mogla biti ultimativno rješenje u kriznim vremenima.

  • – Natasha Kadin

 


 

IMPRESSUM:

KUSTOSICA IZLOŽBE: Natasha Kadin

KOORDINATORICA PROJEKTA I PLATFORME: Bojana S. Knežević

KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov

DIZAJN: Nikola Križanac

PRIJEVOD: Katarina Duplančić

POSTAV: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Franko Sardelić Kolinac, Bojana S. Knežević, Simon Simonović

ZAHVALE: Velika zahvalnost svim sudionicima te nositeljima_cama titula Slatke Konceptualne Umjetnice / Süße Konzeptkünstlerin / Slatke Splitske Konceptualke koje/i su svojim kreativnim doprinosima učinile_i da ovaj umjetnički identitet procvjeta u svom punom potencijalu.

HVALA partnerima KUM, PDM, MKC.

DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split

MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

FB event

 

Press:
http://pdm.hr/nmgpraktika_slatka-splitska-konceptualka-nudi-rjesenje/
https://dom-mladih.org/nmgpraktika_slatka-splitska-konceptualka-nudi-rjesenje/
https://radio.hrt.hr/radio-split/clanak/programi-u-domu-mladih-split/261780/
http://www.seecult.org/content/slatka-splitska-konceptualka-nudi-rjesenje-st-0