NMG@PRAKTIKA_Sanja Bistričić: Mislim da se sjećam

Galerija kluba Kocka
Dom mladih Split, Ulica slobode 28

OTVORENJE: četvrtak, 21. ožujka 2024. u 20h

Izložba je otvorena radnim danom od 18 do 20 h

O RADU

U svojem radu Mislim da se sjećam, kroz jezik eksperimentalnog dokumentarnog filma, autorica istražuje fragmentiranost sjećanja prikazanih u formi kratkih dnevničkih zapisa. Doživljaj sjećanja kao slike, koja ima svoj sadržaj i trajanje, konceptualno usmjerava rad u dekonstrukciju filmske forme na medije slike i zvuka. Prisjećanje i prebiranje po sjećanjima u umu, čiji je sadržaj vremenom nestalan i podložan distorzijama, zahtjeva strpljenje te kontinuiran kontemplativan proces kojeg autorica instiktivno provodi kroz istraživanje samog medija slike.

Dokumentiranom intervencijom optičkim pomagalima na snimljenom materijalu ispituje se interpretativni kapacitet slike, dok se na formalnom planu otkrivaju nove izražajne mogućnosti. Ovisno o načinu kretanja konveksnih ili konkavnih ogledala, odnosno povećala raznih stupnjeva te kutu snimanja mijenja se percepcija izvorne slike koje sada u bljeskovima trepere, prelijevaju se, nestaju, opet naviru, gube oštrinu i blijede kao sjećanja. Odrazi fotografija i snimki u ogledalu ukazuju na dualnu prirodu zajedničku stvarnoj i mentalnoj slici u kojoj istovremeno postoje prošlost i sadašnjost, subjekt i objekt koji prisjećanjem iznova proživljava događaje te se kritički odnosi prema sebi pogledom u prošlost. Čovjekovo unutarnje, subjektivno vrijeme je isprekidano i fragmentirano u odnosno na normativno, kronološko vrijeme koje, kao i filmska slika, teče kontinuirano. Montažom snimljenog materijala manipulira se filmskim vremenom te ustanovljuje cjelina koja se opire objektivnom narativu evocirajući logiku psihološkog vremena. Svako novo prizivanje mentalne slike događaja, kao i opetovano snimanje prikupljenog materijala, iskrivljuje ili restrukturira zbilju čime se odbacuje ideja doslovne rekonstrukcije sjećanja te se poetično oživljavaju njihove utjelovljene emocije.

Vizualnom reprezentacijom djelića prošlosti u formi dnevničkih zapisa nastavak je duge tradicije ženskog pisma u povijesti književnosti izraženo kroz medij eksperimentalnog filma. Stoga je jasna potreba za izražajnim mogućnostima teksta koji precizno oblikuje nijanse značenja prikazanih slika čija je interpretacija znatno otvorenija. Audio kolaž zvukova atmosfere, instrumentalnih ili pjevušenih melodija stvara zvučni pejzaž koji u jedinstvenu cjelinu povezuje video fragmente, dok je intimna priroda rada naglašena autoričinim glasom u narativnim elementima kompozicije. Naš doživljaj sjećanja koji je često nalik snu konačno je reflektiran kroz ambijentalnu audiovizualnu instalaciju gdje u mraku galerije izranjanju nestalne slike, dok je sama metafotografska struktura rada koja počiva na refleksijama, procesualnosti i istraživanju medija izražena kroz postav.

O AUTORICI

Sanja Bistričić Srića (Zadar, 1982.) multimedijalna je umjetnica, fotografkinja i snimateljica. U svom radu istražuje dokufikciju i osobne teme kroz dekonstrukciju i kolažiranje medija slike, zvuka i teksta. Nakon završetka studija agronomije na zagrebačkom Sveučilištu, magistrirala je na diplomskom studiju Animiranog filma i novih medija Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (2020). Izlagala je u Muzeju suvremene umjetnosti (Zagreb, 2021.), Muzeju za umjetnost i obrt (Zagreb, 2012.), UK Parobrod (Beograd, 2014.), Galeriji Prozori (Zagreb, 2022.), Galeriji Flora (Dubrovnik, 2022.). Njezine modne i dokumentarne fotografije objavljene su u brojnim hrvatskim i međunarodnim tiskanim i online publikacijama, a kao snimateljica sudjelovala je u brojnim filmskim, izložbenim i modnim projektima. Suosnivačica je i članica multidisciplinarnog kolektiva RA’AH usmjerenog ka istraživanju i preklapanju mode i vizualne umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.

IMPRESSUM

KUSTOSICA: Jelena Šimundić Bendić
POSTAV: Sanja Bistričić, Tihana Mandušić, Jelena Šimundić Bendić
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Tihana Mandušić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Vedran Perkov, Jelena Šimundić Bendić
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM

EVENT

FLYER

PRESS:

PHOTO