NMG@PRAKTIKA_Pero Zloba i Tinuninu

Pero Zloba i Tinuninu
OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 12. travnja 2018. u 20:00

 

Zvali su se Artuditu. Kao Art tu, di? tu. Sad se zovu Pero Zloba i Tinuninu. Tu su i Filip Pilj i Diezoone. Možda će se jednog dana zvati Prikolica Na Opako. Tko zna. (ah niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!)1 Izložbu smo htjeli nazvati S provoda na (s)provod. Ali ipak nismo. Zašto? Eto tako. Dečki dolaze iz Zagreba i mladi su. Još uvijek. Ali to je nebitno.

Crtaju, slikaju, sastavljaju, rastavljaju, prebojavaju, kidaju, tetoviraju, slažu, lijepe, povezuju, sviraju, tipkaju; i sve ostale mehaničke radnje korisne i potrebite za stvaranje. Ono što ja primjećujem jest to da se igraju i žive umjetnost na svoj prepoznatljiv način. Osebujan i dovoljan.

O njima ne postoji umjetnički životopis niti popis nagrada i priznanja. Oni su kolektiv koji djeluje na marginama suvremene umjetnosti, one iskonske, iskrene, nastale na ulici. Sveprisutne, koja nas okružuje. Gerilske. Dok mnogi pronalaze umjetnost u institucijama pitajući se što ona uopće jest, tražeći odgovore i definicije u enciklopedijama i stručnoj literaturi, ova umjetnost diše i pulsira upravo tu. Oko nas, s polazne točke potrage.

Ne mareći za konvencije, forme i norme, standardne formate izložbi, pretenciozna otvaranja i sve popratne manifestacije umjetnosti današnjice, oni nastoje stvarati svakodnevno nudeći svoje radove ljudima i ulici. A prvenstveno sebi i na sebi. Ne ograničavajući se medijem, bave se street artom, tetoviranjem, kiparstvom, slikarstvom i novim medijima itd. Od skica preko tetovaža do skulptura, instalacija i murala, postali su prepoznatljivi po posebnom vizualnom stilu i estetici.

Bez puno filozofije i složenih koncepata, svrha ove izložbe je predstaviti ih splitskoj publici, povezati scenu, družiti se i zabaviti. Jer
Art is Life.2

1 — Cesarić Dobriša, Povratak
2 — Prema kustoskom kolektivu Horizont

PRESS:
http://www.kulturpunkt.hr/content/iskonska-umjetnost-ulice
http://infozona.hr/kalendar/dogadaj/2018/4/13/kockica/67998?