NMG@PRAKTIKA_Glorija Lizde: Postajanje: Mitovi o ženskosti

NMG@PRAKTIKA_Glorija Lizde: Mitovi o ženskosti
Galerija kluba Kocka, Dom mladih Split, Ulica slobode 28

OTVORENJE: ponedjeljak, 25. listopada 2021. u 20h
Izložba je otvorena do utorka, 2. studenog, a pogledati je možete prethodnom najavom na broj: 0989602701.

 


 

O RADU:

Polazeći od maksime Simone de Beauvoir: “Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.”, u radu „Postajanje: Mitovi o ženskosti“ Lizde preispituje pojmove ženskog i ženstvenog kroz inscenirane fotografije koje se temelje na društveno prihvaćenim mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno, što je žena.
Ta maksima je preuzeta iz najpoznatije knjige Simone de Beauvoir: „Drugi spol“, prvi put objavljene 1949. godine, koja je prevedena na 40-ak jezika i smatra se jednim od kapitalnih djela 20. stoljeća. Knjiga se bavi identite¬tom i drugošću žene te ih predstavlja kroz brojne perspektive: biološku, psihoanalitičku, marksističku (…). Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putem oslobađanja kroz obrazovanje i rad. Ova knjiga je temelj razvoja rodnih studija jer, kako kaže Judith Butler – Beauvoirina formulacija „Ženom se ne rađa, nego postaje ženom“ prvi put u povijesti razdvaja pojmove ‘spola’ i ‘roda’. Tom čuvenom izjavom Beauvoir je ukazala na činjenicu da je ženski spol određen ne biološkom već društvenom definicijom te da se shvaćanje sebe kao žene formira pod utjecajem okoline. Simone de Beauvoir je smatrala da su žene definirane kao ‘drugi spol’ od strane patrijarhata pripisivanjem lažne aure ‘misterije’, a stereotipiziranje u društvu uvijek provodi dominantna grupa. Ona kritizira klasifikaciju prema kojoj je muškarac apsolutan i transcendentan, a žena nedovršena i osakaćena. Prema Elizabeth Wright možemo govoriti o ženskom (ukazujući na prirodu) ili o ženstvenom (ukazujući na kulturu) pa prema tome možemo razmišljati što je dio našeg identiteta, a što je naučeno, društveno i kulturno uvjetovano.
Danas, skoro stoljeće kasnije, mlada umjetnica Glorija Lizde fotografira mlade žene u dobi kada njihov rodni identitet sazrijeva te nastoji obuhvatiti iskustvo odrastanja u ženu, ali i odbaciti mitove o “prirodi” žene kako bi razjasnila te osvijestila razliku između onog što je prirodno uvjetovano (žensko) i onog što je društveno konstruirano (ženstveno). Arhetipski simboli uneseni u scene u formi objekata ili položaja tijela protagonistkinja služe kako bi upozorili na dugovječnu praksu tretiranja žene kao mitskog bića.
Ovim fotografskim ciklusom Lizde želi ukazati na stalnu (ako ne i vječnu) potrebu da se principe i konstrukte ženskosti reinterpretira i iznova analizira, u odnosu na društvene i osobne obrasce razvoja ženskog identiteta, kako bi žene ponovno i zauvijek priskrbile autonomiju nad vlastitim tijelom, nad svojom plodnošću, seksualnošću, majčinstvom i svim drugim životnim izborima. Jer, ženom se ne rađa, ženom se postaje!

 


 

O AUTORICI:
Glorija Lizde rođena je 1991. godine u Splitu. U svom fotografskom radu istražuje teme obiteljskih odnosa, genetskog naslijeđa i sjećanja koristeći dokumentarnu i insceniranu fotografiju.
Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu itd.
Dobitnica je Dekaničine nagrade za rad na seriji fotografija F20.5. Njeni radovi (Ne)stalno te F20.5 otkupljeni su u sklopu 14. i 16. Erste fragmenata. Nominirana je za prestižni World Press Photo Joop Swart Masterclass 2020. te je jedna od izabranih fotografkinja u međunarodnom programu za nadolazeće umjetnike Parallel – European Photo Based Platform 2018. i 2021. godine.

 


 

KUSTOSICA: Natasha Kadin
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD I DOKUMENTACIJA: Katarina Duplančić
POSTAV: Katarina Duplančić, Franko Sardelić Kolinac
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM

 

FB event

 


 

Press

https://grazia.hr/fotografkinja-glorija-lizde-split-umjetnost-fotografija-intervju-izlozba-postajanje/;
https://slobodnadalmacija.hr/tag/glorija-lizde;
https://lgbtcentarsplit.org/izlozba-mitovi-o-zenskosti/;
http://www.split.com.hr/novosti/kultura/glorija-lizde-postajanje-mitovi-o-zenskosti;
https://visitsplit.com/hr/5380/izlozba-postajanje-mitovi-o-zenskosti;
https://dom-mladih.org/nmgpraktika_glorija-lizde-postajanje-mitovi-o-zenskosti/;
https://cooltura-split.com/events/333.