NMG@PRAKTIKA_Društveni centar Rojc // Razlika i moral

Društveni centar Rojc // Razlika i moral
OTVARANJE IZLOŽBE:
četvrtak, 22. veljače 2018. u 20:00
20 — 22 h

 

 

Razgovor / talk: 18:00
Upravljanje javnim resursima – što nudi civilno-javno partnerstvo?

Bilo bi suvišno uspoređivati društveni centar Rojc sa muzejom suvremene umjetnosti, znam. No u njemu danas stvara niz autora, različitih izričaja, rukopisa, metjea, različitih generacija, različitih formalnih ili neformalnih obrazovanja i samim time upravo je taj centar nukleus određenog života pulske suvremene umjetnosti. Dobio sam zadatak. Povodom TEH¬ove konferencije napraviti odabir autora za grupnu izložbu. Koncept je formuliran, pozvati dio umjetnika koji su na neki način povezani sa društvenim centrom Rojc da predstave svojim djelima reprezentativnost likovne umjetnosti koja se u samom centru rađa.

11 tisuća kvadrata, bez pardona, centar je kulture grada Pule. Povoljna klima za djelovanje utočište je raznih umjetnika. Kreacija je zasigurno “duh Rojca” koja konstantno radi na umrežavanju ukupnog kulturnog, i ne samo kulturnog, djelovanja pomoću sinergije istaknu¬tih protagonista, a izvan obrazovne ili institucio¬nalne vertikale te se manifestira kao pojačivač relevantne i aktualne scene, koristeći pri tome načine i kanale suvremene otvorene komunikacije.

Grupna izložba „Razlika i moral” nema za koncept samo predstavljanje autora iz društvenog centra, već kako i sam naslov kaže, pokušaj predstavljanja općeg duha zgrade, kao utočišta nade koji nastoji zastupati trajni rad na djelu kao jedinu autentičnu suvremenost koja možda, lako moguće ne živi izvan mjesta poput Rojca. Umjetnost je generalno postala laka i poželjna meta, poput prodajnih galerija, art fairova…pretvara se u turbo folk. Važnije je konzumirati nego stvarati. Suprotno tome, komunikacija ne može i ne mora biti samo profitabilne koristi, jer naša komunikacija nije usmjerena isključivo prema drugima nego i prema ukupnosti našeg bića. O tome promišlja i umjetnost. Tako možemo odrediti našu zadaću i produktivnost te stvoriti koncepciju nove kulture rada i stvaranja. Kulture razmjene i komunikacije. Rojc kao slobodno utočište umjetnika iz raznih područja: glazbenika, književnika, filozofa čija je odrednica djelovanja interdisciplinarnost otvorenog foruma.

Ako se o ukusima ne raspravlja, ako je ljepota u oku gledatelja, nema dobrih ili loših slika.
One su moralne ili nemoralne.

* Slobodno preuređeno iz “Doba patuljaka”, Nikola Polak, 2009.

PRESS:
http://split.com.hr/novosti/kultura/razlika-i-moral-u-galeriji-praktika
http://infozona.hr/kalendar/dogadaj/2018/2/24/kockica/66445?
http://www.kulturpunkt.hr/content/slobodno-utociste-umjetnika