NMG@PRAKTIKA: Tvornice

Darko Aleksovski / Tvornice

 

18. siječnja – 28. siječnja 2016.

 

Otvorenje: ponedjeljak, 18. siječnja u 20 h

Razgovor s umjetnikom: utorak, 19. siječnja u 18:30 h

 

RADNO VRIJEME: pon – pet 18 – 21 h
NMG@PRAKTIKA
Galerija PRAKTIKA
Dom mladih
Ulica slobode 28, Split

 

 

O RADU

 

“Dolazim iz Velesa, industrijskog grada u Republici Makedoniji. U drugoj polovici 20. stoljeća u gradu je bilo smješteno mnogo velikih tvornica, svaka djelujući unutar svoje industrije; tvornice hrane, građevnog materijala, tekstila, metalurške, kemijske i td. Tvornice još postoje ali nisu uspjele ostvariti svoj puni proizvodni potencijal. Za vrijeme procesa privatizacije veliki broj radnika je otpušten i danas su nezaposleni.

 

Danas su te tvornice, u stanju ruina, spomenici, podsjetnici na vrijeme kada su “hranile” cijeli grad. Napuštene i u propadanju tvornice su podsjetnici su na propale prošlosti. Rad Tvornice serija je bojanki velikog formata. Zamišljene su kao participativni crteži koji uključuju publiku u stvaranje nove slike nepopularnih spomenika. To je moj mali doprinos društvenoj situaciji; tvornice zamišljene kao bijeli list papira spreman za bojanje, za stvaranje nove slike. Izgubljeni potencijal tvornica i činjenica da je njihovo doba prošlost tako se izokreću i postaju novi početak.

 

Posvećeno mojim roditeljima.”

 

 

Izjava Darka Aleksovskog, mladog makedonskog autora, rad Tvornice smješta u kontekst tranzicije i pitanja kolektivne memorije koja su još uvijek aktualna među umjetnicima odraslim na ovim područjima. Rođen 1989. godine umjetnik je i sam odrastao s problemima s kojima se kolektivno suočavao cijeli grad. U svom umjetničkom suočavanju s društvenom traumom autor se okreće djetinjstvu i igri, alatu kojim djeca ali i odrasli spontano savladavaju nove izazove, te vedute i interijere tvornica svog rodnog grada nudi kao bojanke velikog formata. Za splitsku izložbu proširuje rad uvodeći diaprojektore, kao simbol tehnologija koje je pregazilo vrijeme, i slajdove koji se referiraju na participaciju publike u ovom projektu. Svjestan je da kolektivnu traumu, proizašlu iz povijesnog neuspjeha jednog sistema te nemogućnosti onog koji ga je naslijedio da zacijeli rane procesa tranzicije, ne može riješiti sam, autor poziva publiku na sudjelovanje, na participativno rješavanje problema. Uključujući se u rad, bojajući tvornice simbolički sudjelujemo u liječenju traume. Ali značenje rada ne staje u tom trenutku. Upravo kroz igru autor propituje aktualne odnose kulture i industrije. Igrajući se natjerani smo razmišljati o posljedicama revitalizacije industrije (u praksi često industrijske baštine) kroz kulturu, te novoj ulozi kulture uz koju se sve češće veže pojam industrije. Poznati odnosi industrije i kulture nestali su zajedno s tvornicama u procesu privatizacije. Autor predlaže kolektivnu igru kao alat spoznaje njihovih novih veza i uloga u društvu.

 

 

O AUTORU

 

Darko Aleksovski (1989.) koji živi i djeluje u Velesu u Makedoniji, vizualni je umjetnik i performer. Njegovi umjetnički interesi usmjereni su na suradničke i participativne projekte te institucionalnu kritiku. Bio je na rezidencijama u bm:ukk Artist-in-Residence Program (Beč, Austrija) i Deutsche Borse Residency Program u Frankfurter Kunstverein (Frankfurt, Njemačka). Sudjelovao je na međunarodnim projektima i izložbama u Tate Britain (London, Velika Britanija), FRAC (Marseille, Francuska), Hirvitalo – Center of Contemporary Art Pispala (Tampere, Finska) i Mangkulturellt Center (Botkyrka, Švedska), 55. Oktobarski salon (Beograd, Srbija). Od 2013. redovito surađuje kroz samostalne i grupne projekte sa izdavačem Mark Pezinger (Beč, Austrija). Sudjelovao je na interdisciplinarnim istraživačkim projektima kao što su Pixelversity (Helsinki, Finska) i Listening to the Audience (Bitola, Makedonija). 2012. radio je kao Programski koordinator AKTO – Festivala suvremene umjetnosti (Bitola, Makedonija) i pisao osvrte i intervjue za Furtherfield (London, Velika Britanija).

 

U Makedoniji izlagao je u Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju grada Skopja, Domu mladih, Umjetničkom studiju The Open Graphic i galeriji Cifte Amam.

 

 

KUSTOS: Tonči Kranjčević Batalić
AUTOR TEKSTA: Tonči Kranjčević Batalić
DIZAJN: Nikola Križanac
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović
POSTAV IZLOŽBE: Tihana Mandušić, Tonči Kranjčević Batalić
DONATORI: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Split
ZAHVALE: GALUM, KUM, MKC

 

 

https://www.facebook.com/events/777775708994355/
http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=68322