NMG@PRAKTIKA: REakcija

U sklopu programa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladih 9. travnja u 20 sati otvara se izložba REakcija. Izložba je dokument jedne godine djelovanja skupine građana koji svojim intervencijama čiste javni prostor grada od fašističkih simbola koji su se nametnuli kao dominantnan diskurs ulice.

 

U sklopu programa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladih 9. travnja u 20 sati otvara se izložba REakcija. Izložba REakcija dokument je jedne godine djelovanja skupine građana koji svojim intervencijama čiste javni prostor grada od fašističkih simbola koji su se nametnuli kao dominantnan diskurs ulice. Kao i situacionisti prije njih, ova skupina emancipaciju vidi u anonimnom i kolektivnom djelovanju na području svakodnevnice. Pozivajući se na situacioniste koji su odbijali odvajanje umjetnosti od politike, uzimamo za pravo da političko djelovanje anonimne skupine predstavimo u neinstitucionalnom prostoru Galerije Praktika:

 

“Fašistički i (pro)fašistički simboli nas godinama gledaju s pročelja zgrada i zidova ulica u Splitu. Takvim simbolima su izložena djeca koja još nemaju posve izgrađene ličnosti, niti dostatno znanje o povijesnim zbivanjima pa na njih ovakvo znakovlje može u budućnosti imati veoma opasan učinak. Umjesto reakcije onih koji su za to zaduženi i plaćeni (komunalci) te onih pod čijom su ingerencijom (gradske vlasti) uslijedila je reakcija građana okupljenih u inicijativi koja se prije svega bavi uklanjanjem (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita i promicanjem antifašističkog i tolerantnog duha.”

 

Autori izložbe su Neformalna inicijstiva z agrad oslobođen (pro)fašističkih simbola i Sekcija mladih antirašista grada Splita.
Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola je platforma koja okuplja građane različitog profila inspirirane željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje. Zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola, prvenstveno od strane gradskih službi, inicijativa je početkom 2014. krenula s akcijama uklanjanja (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita.
Sekcija mladih antifašista grada Splita nastala je iz potrebe suprotstavljanja svim pojavnim oblicima fašizma koji u današnje vrijeme ima tisuću lica te se tako pojavljuje u svim sferama našeg društva preko ekstremnog nacionalizma, rasne, vjerske, spolne i dobne diskriminacije, raznih oblika nasilja i netolerancije prema različitim skupinama, udrugama, organizacijama i pojedincima
Izložba je otvorena do 16. travnja, može se pogledati radnim danom od 18 h do 21 h.

 

Izložba je nastala u produkciji udruge Mavena. Kustos izložbe je Tonči Kranjčević Batalić, kustosica ciklusa NMG@PRAKTIKA je Natasha Kadin. Program NMG financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova. Program se provodi uz podršku Koalicije udruga mladih i Multimedijalnog kulturnog centra.

 

https://www.facebook.com/events/562388133898109/

http://infozona.hr/news/reakcija-u-domu-mladih/8054
http://www.visitsplit.com/hr/1726/dom-mladih-izlozba-reakcija
http://dalmatinskiportal.hr/zivot/izlozba-reakcija–pogledajte-kako-smo-cistili-split-od-fasistickih-simbola/3818
http://www.kulturpunkt.hr/content/dominantni-diskurs-ulice
http://stav.cenzura.hr/kontra-dominantnog-diskursa-fasizma-na-splitskim-ulicama/
http://m.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Najnovije/tabid/296/articleType/ArticleView/articleId/281729/Brisanje-poruka-mrnje-i-profaistikih-simbola.aspx
http://www.culturenet.hr/default2.aspx?id=64541