NMG@PRAKTIKA: Petra Skračić Perić, Dino Perić // izložba HVÖT

OTVORENJE: četvrtak, 1. rujna u 20 sati

TRAJANJE IZLOŽBE: 1. – 8. rujna 2016.

 

NMG@PRAKTIKA

Galerija MKC

Dom mladih

Ulica slobode 28, Split

RADNO VRIJEME: pon – pet 18 — 21 h

 

 

O RADU

 

Rad naziva HVÖT prostorna je video instalacija koja se sastoji od centralnog, skulpturalnog dijela – crne piramide koja nosi dva LCD ekrana s repetitivnim projekcijama mlaza crvene tekućine. Između ekrana, u samom središtu piramide položeno je organsko srce.

Video projekcija repetitivni je prikaz toka tekućine. Uparen s obuzimajućom, sedativnom audio podlogom rad teži uspostavljanju komunikacije s promatračem. Upravo repetitivnost videa i audia ima hipnotički utjecaj na promatrača koji gledanjem biva uronjen u rad te u njemu vidi vlastiti tok svijesti. Ili riječima autora – ”Momentalno odmaknuti od svog ega, prostora i vremena u kojem jesmo, kao u kakvom induciranom transu, otvaramo vrata svijesti, otkrivamo potisnuto.” Rad autora tako nema jedinstveno značenje već postaje odraz cijelog niza indivudualnih tokova svijesti. Ipak, autori svijest ne doživljavaju kao čisto intelektualnu kategoriju, njeno ishodište je organsko, ona prenosi duboke unutarnje osjećaje. U radu se ta veza očituje kroz organsko srce smješteno u samo središte instalacije.

 

 

O AUTORIMA

 

Petra Skračić Perić (r.1990.) i Dino Perić (r.1992.) studenti su III. godine Umjetničke akademije u Splitu, smjer Film i video. Ovo im je prva samostalna izložba. Prvi zajednički rad izlagali su na skupnoj izložbi studenata Odsjeka za film i video u galeriji MKC-u 2016.

 

 

Izložba autora u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA organizirana je u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu kroz koju se studenata pruža prilika prostorne artikulacije radova nastalih kroz kolegiji Umjetnost u kontekstu 1 i 2. Pod mentorstvom Sandre Sterle, izv. Prof., kolegiji se održava se na 1. godini diplomskog studija Film i Video na UMAS-u. Kroz nastavu na kolegiju se proučavaju i promišljaju raznovrsne forme rada u umjetničkim i ne-umjetničkim kontekstima. Nadalje, studenti konceptualizaciju svoj rad u medijima, urbanom prostoru, prirodi, arhitekturi ili u širem društvenom kontekstu. Radovi se razvijaju od prvotne ideje, preko njene konceptualizacije i izvedbe do prezentacije, dokumentacije i mogućnosti reizvedbe u drugom kontekstu.

 

 

KUSTOS: Tonči Kranjčević Batalić
DIZAJN: Nikola Križanac
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić
DONATORI: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Split
ZAHVALE: KUM, MKC, UMAS

 

Fb event: NMG@PRAKTIKA_exhibition HVOT