NMG@PRAKTIKA: Nikolina Kuzmić // Arhiva patoloških stakalaca

OTVARANJE: četvrtak, 20. lipnja 2019. u 20:00 h

NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA, Dom mladih Split, Ulica slobode 28
Izložba je otvorena od 26. lipnja do 1. srpnja od 20 do 22 h.

Arhiva patoloških stakalaca diplomski je rad mlade umjetnice Nikoline Kuzmić s kojim se u svibnju predstavila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu ovogodišnje izložbe HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost. Radi se o zidnoj instalaciji koju sačinjava šest „tapiserija“ nastalih u tehnici veza. Prikaz je to šest malignih bolesti – karcinoida, tumora ženskih spolnih organa, raka kostiju, pločastog karcinoma, tuberkuloze i trihinele začahurene u mišiću. Uz navedene tapiserije nalaze se i tri stakla na kojima se nalaze osnovne informacije nomen nescio pacijenata. Fascinirana mrtvim, morbidnim dijelom ljudske prirode, Nikolina spaja dva oprečna svijeta – znanstveno medicinski i umjetnički prikazivački. Polazišnu točku u promišljanju rada pronalazi u Foucaltovoj misli o heterotopijama, filozofskoj interpretaciji prostora kao višeslojnog, drugačijeg. U ovom slučaju radi se o arhivi kao heterotopiji koji je Nikolini poslužio kao inspiracija. Točnije arhiva patoloških stakalaca. Kako autorica sama ističe: Heterotopije groblja i muzeja bile su polazna točka. Ideje arhiviranja, spremanja, nagomilavanja i bilježenja pa čak i onoga što je groteskno, morbidno – „ružno“ – bile su izrazito interesantne.

Zahvaljujući brojnim bliskim odnosima s prijateljima medicinske struke, imala je priliku upoznati se s procesom stvaranja patohistološkog nalaza, jednog vida medicinskog nalaza u kojem se preispituje ljudsko tkivo pod mikroskopom, tzv. biopsija. Tad se pojavila želja za prikazom bolesti kao nečeg potpuno prirodnog i bliskog. Upravo tu se krije njen umjetnički izričaj, u nastojanju da spoji naizgled nespojivo, da kroz umjetnost približi sve ono što se u društvu smatra ružnim, odbačenim, nepoželjnim. Morbidnost, groteska i estetika ružnoće njeni su fokusi interesa. Iako po struci diplomirana slikarica, odlučila se izraziti kroz tehniku veza koju prakticira od djetinjstva kada su je tome podučavale bake krojačice. Taj hobi je oduvijek sagledavala kao medij s mnogostrukim potencijalom te joj je baš iz tog razloga bilo interesantno spojiti jedan izrazito tradicionalan izričaj i formu bilježenja s analitičkim, pomalo surovim medicinskim postupkom. Tehnikom vezenja kao vrlo zahtjevnim ali i meditativnim procesom stvara nježne, oku ugodne i privlačne tapiserije prenoseći mikroskopske prikaze navedenih bolesti. Od materijala koristi vunu i konac na podlozi od tapisona, filca i reteksa. Bolesti su potpuno nasumično odabrane (bez ikakvih sentimentalnih ili traumatskih pozadinskih razloga odabira).

O AUTORICI:

Nikolina Kuzmić rođena je 1994. godine u Splitu. Diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi redovite profesorice Nine Ivančić i Blaženke Perice. Realizirala je nekoliko samostalnih izložbi i sudjelovala na nekoliko skupnih. S radom Arhiva patoloških stakalaca predstavila se ove godine na izložbi HT nagrade za suvremenu umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti.


 

KUSTOSICA:
Ivana Vukušić

KUSTOSICE PROGRAMA NMG:
Ivana Vukušić, Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković

DIZAJN:
Nikola Križanac

POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE:
Tihana Mandušić

DONATORI:
Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija

MAVENU PODRŽAVA:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

ZAHVALE:
KUM, PDM, MKC, HULU

Facebook event

slobodnadalmacija.hr/sest-malignih-bolesti-motivi-su-tapiserija-nikoline-kuzmic

culturenet.hr/default.aspx?id=91798

dalmatinskiportal.hr/izlozba-nikoline-kuzmic-tapiserijama-prikazala-sest-malignih-bolesti

doktorehitno.com/2019/06/19/zlocudne-bolesti-umjetnicko-nadahnuce/