NMG@PRAKTIKA: Matea Šabić Sabljić // (Partitura slijepog putnika) ili Slijepe kompozicije putopisnih crtica imaginarnog putnika

OTVORENJE IZLOŽBE: četvrtak, 9. ožujka 2017. u 20 h

TRAJANJE IZLOŽBE: 9. – 16.ožujka 2017.

 

Galerija PRAKTIKA

Dom mladih

Ulica slobode 28

Split

 

 

O RADU

 

Ovaj umjetnički triptih kao „izmišljeni žanr“ u obliku zbirke putopisnih crtica prevedenih u pismo za slijepe, papirom s rupicama Brailleovog pisma uvodi nas u svojevrsnu partituru slijepog putnika koja, provlačeći se kroz muzičke kutijice gdje svako slovo s obzirom na položaj točkica (koreografiju rupica) na glazbenom crtovlju dobiva glazbenu notaciju tj. određene tonove, pretvara pismo u zvuk. Tim procesom nastaju „slijepe kompozicije putopisnih crtica imaginarnog putnika“ kao zbirka poezije u prostornoj instalaciji grafičkog znaka, zvuka, pokreta i teksta, subteksta imaginarnog višemedijskog putovanja. Sama instalacija sastoji se od projekcije tlocrta tehničkih crteža 3 teretna broda na čijim krmama stoje 3 muzičke kutijice, pored kojih se nalaze 33 putopisna teksta slijepog putnika. Posjetitelj bira pjesmu i provlači je kroz „pjesničku mašinicu za iščitavanje“ te tako interaktira s instalacijom. Paralelnim djelovanjem 3 posjetitelja na 3 instrumenta u 3 projicirana broda dobiva se „partitura“ slučajnih kombinacija međusobnih preplitanja slova, tekstova, tonova i ritmova, svojevrsna „tonska plovidba“. Projekcije 3 teretna broda su stilizirane i shematizirane i ostavljaju otvorenu asocijaciju, označavaju mjesto potrage, putovanja i skrivanja, svjetla i mraka, od prvih pokretnih slika i muzičkih kutija, do digitalne suvremenosti gdje stari novi mediji još uvijek imaju magiju – od svjetla na zidu špilje i kreacije umjetnika da pokori strah i zabilježi trag – putnika i puta tj. putovanja, odnosno života.

 

Kako se posjetitelj približi radu da bi sudjelovao u iščitavanju partiture, tako se projekcija proicira i preko njegovog tijela, tim postupkom on sam postaje dio instalacije, ”ulazi” u projekciju tijela broda, te se i na njemu odražava medij putovanja, medij skrivanja slijepog putnika ili slijepi putnik sam. Svjetlosni otisak broda natovarenog teretima kroz mašinu ”motor” provlači poeziju imaginarnog slijepog putnika koja ostavlja trag u prostoru i vremenu.

 

Ovim radom Matea Šabić Sabljić daje nam priliku da sudjelujemo u nastanku sasvim nove umjetničke forme koja mehaničkim pokretom muzičkih kutijica proizvodi zvukove kojima samo naizgled možemo upravljati te postavljajući nas unutar same instalacije, daje nam privid upravljanja tim višemedijskim putovanjem, kao što često imamo privid upravljanja vlastitim putem, odnosno životom.

 

 

O AUTORICI

 

Matea Šabić Sabljić rođena je 1982. god u Splitu, odrasla u Trogiru. 2012. god diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pri Odsjeku za animirani film i nove medije. U svom radu bavi se prostorom između jezika, znaka, pisma, komunikacije, vremena, odnosa starih i novih medija, svjetla i mraka, kretanja i mirovanja, zvuka i tišine, intimnog i javnog, putovanja i stajanja. Izlagala je nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi, od kojih izdvajamo: „Putopis vremeplov“ -zajednička samostalna izložba sa Nives Sertić, galerija Greta, Zagreb, 2016.; „Između govora“, samostalna izložba, Francuski institut, Mediateka, Zagreb, 2012.; „Artikulacije“, skupna izložba, galerija VN, Zagreb, 2010.; „Stereostrip“, skupna izložba, galerija SC, Zagreb 2010. i druge. Ovo joj je prva izložba u Splitu

 

 

KUSTOSICA: Natasha Kadin
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Lana Beović, Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković
PRIJEVOD, LEKTURA I KOREKTURA: Lana Beović
DIZAJN: Nikola Križanac
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić
PROGRAM NMG@PRAKTIKA PODRŽAVAJU: Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija
MAVENU PODRŽAVAJU: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC

 

FB event: http://www.facebook.com/events/1818294761718285/

 

http://www.culturenet.hr/Matea Šabić Sabljić: Partitura slijepog putnika

http://www.split.com.hr/novosti/kultura/matea-sabic-sabljic-partitura-slijepog-putnika

http://www.kulturpunkt.hr/content/partitura-slijepog-putnika

http://www.dalmacijadanas.hr/dom-mladih-matea-sabic-sabljic-izlozbom-otvara-petu-godinu-ciklusa-nmgpraktika/

http://www.pdm.hr/partitura-slijepog-putnika-galeriji-praktika/