NMG@PRAKTIKA: Josip Šurlin // Afterwardsness

OTVARANJE: petak, 9. travnja 2021. u 20:00
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA
Dom mladih Split, Ulica slobode 28

Izložba je otvorena do petka, 16. travnja, a pogledati je možete pozivom na broj 0989602701


 

O RADU:

Mladi splitski umjetnik Josip Šurlin predstavlja se u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA svojim novim radom naziva Afterwardsness, ambijentalnom instalacijom koja u mnogočemu aludira na aktualne pandemijske problematike. Sam naziv izložbe preuzet je iz Freudove psihoanalize gdje ga nalazimo kao njemačku složenicu Nachträglichkeit , koja se odnosi na svojevrsno odgađanje traumatskih iskustava te naknadno, retroaktivno suočavanje s njima. Preciznije, ukoliko memorija postane trauma te ostane potisnutom od strane pojedinca, njezino značenje razotkrit će se tek u kasnijem psihološkom razvoju kroz određenu vrstu introspekcije. Iako govorimo o traumatologiji čovjeka, umjetnik kroz ovaj rad isti pojam „odgođene traume“ primjenjuje i na širi društveni kolektiv. Trauma trenutnog življenja uzrokovana COVID-19 epidemijom započeta je u trenutku prvih vijesti o virusu te prvog lockdown-a, a prisjećanje na takvu situaciju odvija se upravo u ovom trenutku, godinu dana od pojave pandemije, kada društvo retroaktivno analizira pojedine događaje na osobnom i kolektivnom nivou, ponavljajući time odgođene vizije o nepoznatom, neizvjesnom i smrtonosnom, retroaktivno se vraćajući u traumu, kojoj ni danas nije vidljiv završetak.
Instalacija koja čini ovu izložbu prikazuje fiktivni prostor koji jasno aludira na interijer zdravstvene ustanove, bolnice ili laboratorija. Prožet ultraljubičastim zračenjem, ovaj fiktivni ambijent čini se izdvojenim iz vremena i efemernim te postaje indirektna referenca na nepostojani, nezdravi odnos između društva i stvarnih prostora za liječenje te posljedično i općeg povjerenja u zdravstveni sustav, što trenutno itekako doživljavamo, posebno sa mnoštvom različitih, često vrlo kontradiktornih, vijesti o „spasonosnom“ cjepivu. Prostori za zdravstvenu ili socijalnu skrb slika su opće organizacije društvene brige i odnosa spram bolesti, a ukoliko ostaju zapostavljeni i zapušteni, kao što u Hrvatskoj nerijetko jesu, tada zasigurno svjedočimo o prije spomenutom „traumatskom iskustvu kolektiva“. Nadalje, kada govorimo o zdravstvenoj skrbi ili osiguranju, pojmovi „socijalnog“, „univerzalnog“, „dostupnog svima“ jednako su daleke fantazije kao i snovi o čistim, dezinficiranim, bijelim ordinacijama. Struktura instalacije stoga je suptilna alegorija stvarnih socijalnih i socioloških problema koje bismo mogli objediniti pod pojmom jedne „kulturološke neuroze“ današnjeg života koji je neminovno i direktno ovisan o psiho-fizičkom zdravlju pojedinca, ali i kolektiva, kao i sustavu koji to zdravlje osigurava, a bolesti sustavno liječi. Postavlja se pitanje ima li kolektiv povjerenja u taj sustav te ima li pojedinac izbora?
Josip Šurlin o svom radu zaključuje: „Cilj ovog socijalnog komentara postavljenog izložbom Afterwardsness nije isključivo kritiziranje stvarnih institucija, već polemiziranje životnih imperativa zdravlja počevši od prostora za liječenje ka pitanju: Koliko je opći odnos društva i njege svakodnevnog zdravlja zapravo nestabilan, podložan psihološkom strahu i ovisan o državnoj moći koja mu neprestance narušava imunitet?“

 


 

O AUTORU:

Josip Šurlin (Split, 1993.) završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, 2012. godine, kada upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer slikarstvo. Studirao je u klasi prof. Gorkog Žuvele te, 2017. godine, diplomirao slikarstvo pod mentorstvom prof. Viktora Popovića i prof. Neli Ružić. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi i prezentirao radove na sedam samostalnih izložbi. Na Prvom studentskom bijenalu osvaja i pismeno priznanje za rad. Godine 2018. postaje članom Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU, Split). Živi i radi u Splitu.

 


 

IMPRESSUM:

KUSTOSICA: Natasha Kadin
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Katarina Duplančić, Vedran Perkov
PRIJEVOD: Ivan Berecka
DIZAJN: Nikola Križanac
POSTAV i DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Josip Šurlin, Franko Sardelić; Katarina Duplančić
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM, Vedran Perkov, Anton Davidović

 


 

FB event

 


Press:

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=103482;
http://pdm.hr/nmgpraktika-josip-surlin-afterwardsness/;
https://visitsplit.com/en/5061/exhibition-afterwardsness;
https://www.kulturpunkt.hr/content/josip-surlin-afterwardsness;
https://dom-mladih.org/nmgpraktika-josip-surlin-afterwardsness;