NMG@PRAKTIKA: Ivana Papić // Berlin obećani grad – izvještaj iz call centra + Kustoska škola

NMG@PRAKTIKA, Galerija MKC, Dom mladih Split, Ulica slobode 28, 1. – 8.10.2020.
OTVARANJE: četvrtak, 01. listopada 2020. u 20:00

Izložba je otvorena svakim radnim danom od 20 do 22 h u Galeriji MKC do 8. listopada 2020.


 

KUSTOSKA ŠKOLA: „Kad jednom odeš, uvijek si stranac“ – istraživački projekti ekonomskih i političkih migracija u suvremenom društvu, Beton kino, Dom mladih Split, 2. i 3.10.2020.

2.10.2020.
17 h Razgovor s Ivanom Papić, autoricom projekta “Berlin obećani grad-izvještaj iz call centra”
19 h Predavanje „MIGRACIJA/MIGRACIJE / iz perspektive umjetnicke intervencije u javni socijalni
prostor“ – Kristina Leko, predavačica na Institut za umjetnost u kontekstu Umjetnickog sveučilišta u
Berlinu ( Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin)

3.10.2020.
17 h Predavanje „Gradovi izbjeglica / Planet gastarbajter“ Ana Dana Beroš
19 h Radionica s polaznicima i podjela zadataka


 

READER možete preuzeti ovdje


 

O AUTORICI:

Ivana Papić (Split, 1987.) magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Splitu, na Odjelu za restauraciju i konzervaciju 2011. godine. Od 2018. studira na specijalističkom postdiplomskom studiju na Institut für Kunst im Kontext na Universität der Künste Berlin. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Berlinu, a ovo je je njena prva samostalna izložba. Živi i radi u Berlinu te je članica udruge međunarodnih umjetnika u atelier kompleksu WerkStadt.

O RADU:

Kroz svoj participacijsko-umjetnički rad istražujem životne i radne uvjete radničke klase u suvremenom digitaliziranom društvu. I sama sam bila dio radničke klase posljednjih nekoliko godina života u inozemstvu. U procesu umjetničkog istraživanja koristim fotografiju i biografske intervjue koje kasnije kolažiram u složenu zvučnu instalaciju koja posjetitelje*ice poziva na kretanje i interakciju. Zvuk, priča i prostor su osnovni elementi rada. Prikupljeni narativi odnosno glasovi, njih 13, govore o opresiji radnika*ca, migracijama, identitetu i pripadnosti. 

“Berlin obećani grad – izvještaj iz call centra” je opsežan umjetničko-istraživački projekt u okviru kojeg je Ivana Papić intervjuirala dvadesetak bivših i sadašnjih radnika call centra u Berlinu, agenata i menadžera, mahom mladih i obrazovanih međunarodnih iseljenika. U postavu izložbe protagoniste, koje povezuje posao u call centru u Berlinu, upoznajemo krećući se stanicama instalacije gdje kroz uredske telefone osluškujemo fragmente njihovih života kao slučajni prolaznici u podzemnoj željeznici. Stanice, odn. poglavlja s kratkim pričama prate njihov dolazak u Berlin, rad u call centru i mehanizme opresije s kojima se bore, njihovo poimanje „doma“, i  na koncu planove za budućnost. 

Berlin je mističan grad, simbol slobode i „boljeg života“, dok je Call Centar simbol kapitalističkog sistema rada i digitalizacije, dvaju svijetova koji se svojim različitim vrijednostima sudaraju i isprepliću. Plodno tlo za call centre korporacije pronalaze u Berlinu zbog velikog priliva expata odnosno imigrantske radne snage koja je zbog velike konkurencije, nedostatka poslova i režima viza često prisiljena prihvatiti niskokvalificirani i uglavnom minimalno plaćeni posao agenta na telefonu. Za većinu protagonista posao u call centru predstavlja stanicu života u Berlinu, zamku i mukotrpno iskustvo koje su prošli da bi u tom gradu ostali i ostvarili svoje snove. Istovremeno postoji konotacija moderne verzije gastrabajtera gdje se radnici call centra uspoređuju s imigrantima koji su u prošlosti odlazili raditi na nisko plaćene fizičke i građevinske poslove u Njemačku. 

Među ostalim Ivana Papić ovim istraživačkim radom želi se kritički osvrnuti na takav kapitalistički sistem rada jer call centri nisu pitanje prošlosti, štoviše pojedini rastu u vrijeme COVID19-a s ubrzanom digitalizacijom i automatizacijom. Kriju se iza online platfomi, iza kulise atraktivnih šarenih ureda sa “start up”-ovima, prividnim osjećajem „obitelji“ i “ravne hijerarhije”,  dok se u pozadini nalazi ista korporacijska piramidalna struktura moći.

Što smo spremni napraviti da bi ostvarili svoje snove? Kakav je otpor radničke klase moguć prema sadašnjim korporacijskim strukturama moći?  Postoji li granica između života individualca i bivanja u tkivu radničkog kolektiva, pogotovo u ulozi imigranta? Ostati u rodnoj zemlji ili otići u inozemstvo kao radnik imigrant, te možda i najvažnije pitanje: možemo li se nakon odlaska uopće više vratiti “doma”? 

Interaktivna zvučna instalacija na hrvatskom i engleskom jeziku je 45-minutni audio-dokumentarac , kolaž pomalo šaljivih 27 priča podijeljenih u 9 poglavlja i dostupnih za preslušavanje na 9 za ovu priliku adaptiranih uredskih telefona. Interaktivni dio telefona je rezultat višemjesečnog prototipiranja sa Arduino elektroničkim komponentama. Instalacija prostorno ponavlja shemu Berlinske podzemne željeznice koja je iscrtana na podu izložbenog prostora, dok ambijentalni zvuk čini 5-minutni loop sa zvukovima iz berlinskog U-bahna.


 

AUTORICA: Ivana Papić
KUSTOSICA: Natasha Kadin
PRODUKCIJA: Otvoreni Likovni Pogon, Mavena – 36 njezinih čuda, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade
TEHNIČKA ASISTENCIJA PRI IZRADI PROTOTIPA: Xaver Hirsch
KOPRODUKCIJA U-BAHN AMBIJENTALNOG ZVUKA: Frane Papić
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Ivan Berecka
TISAK: Bijeli čarobnjak d.o.o., Zagreb
PRINT RUN: 200
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić, Franko Sardelić, MKC
DONATORI: Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Grad Zagreb
MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova


 

Aktivnost u Splitu je dio projekta Gradimo Dom zajedno, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt Berlin obećani grad-izvještaj iz call centra Ivane Papić je razvijen na Institutu Art in Context na
Universität der Künste Berlin u okviru kolokvija „Eksperimentirati i intervenirati u javnom i socijalnom
prostoru“ pod mentorstvom Kristine Leko. Projekt je dio programa Umjetnički pojmovnik javnog
prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici kroz intervencije mladih umjetnika/ca.


 

ZAHVALE: KUM, PDM, MKC, Svim ispitanicima koji su sudjelovali u projektu

 FB event

https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/berlin-obecani-grad-izvjestaj-iz-call-centra-1048105?fbclid=IwAR3zNkCHS1r2QOkq5zGWJGzziH9Ohms1BiME2Xvlq_hofbifzWtxHpwWlC4

https://otvorenilikovnipogon.home.blog/2020/10/07/ivana-papic-berlin-obecani-grad-izvjestaj-iz-call-centra/

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=99967

http://pdm.hr/otvaranje-izlozbe-ivane-papic-i-poziv-na-sudjelovanje-u-novom-izdanju-kustoske-skole/

https://voxfeminae.net/kalendar-dogadanja/najave/izlozba-ivane-papic-i-poziv-na-sudjelovanje-u-novom-izdanju-kustoske-skole/