NMG@PRAKTIKA: Iva Džaja // 3.13 mph

OTVARANJE: četvrtak, 17. listopada 2019. u 20:00 h

TRAJANJE: 17. listopada – 24. listopada od 20 do 22h
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA
Dom mladih Split, Ulica slobode 28


 

Iz simboličkih u apstraktne, mlada umjetnica Iva Džaja nas potpuno neopterećeno vodi u šetnju kroz prizore koji su okupirali njeno fotografsko u periodu od oko posljednje dvije godine dok je besciljno lutala urbanim prostorima. Iako su dio naše svakodnevice, često ne primjećujemo putanje i okruženje kojima se krećemo. Iva je upravo tom dijelu života – putevima kojima svakodnevno prolazi, posvetila pažnju i odlučila bilježiti zanimljivosti i motive koje donose. Bez ikakvog polazišnog koncepta i teme, spontano i nepretenciozno, počela je kroz eksperimentalni proces prikupljati fotografije koje u ovoj izložbi objedinjuje pod zajedničkim nazivnikom i time zaokružuje cjelinu koja ujedno određuje kraj jedne njene životne faze. Inače, 3.13 mph označava mjernu jedinicu prosjeka ljudskog hoda – informacija koju je Iva negdje pronašla te ju prigodno odlučila iskoristiti za naslov izložbe. Radi se o seriji od petnaest fotografija od koje su prve četiri nastale analogne dok su sve ostale digitalne, tek malo obrađene. Iako diplomirana slikarica, njeno zanimanje za fotografiju je počelo kroz eksperimentiranje sa očevim starim fotografskim aparatom marke Zenit, a Ivu su oduvijek zanimale kaotične lokacije bliske zbog marginalnijeg mjesta stanovanja u predgrađu Splita, iako neprivlačne jer ne sadrže nikakvu objektivnu estetiku. Sve te nepravilnosti, nedovršeni objekti, napušteni prostori, pomalo distopijski prizori, kontrastni detalji i taman kolorit dio su narativa kojeg iščitavamo na njenim fotografijama.

Inspirirana likom iz filma Paris, Texas njemačkog redatelja Wim Wendersa koji se također bavio fotografijom, Iva u vlastitom opisu izložbe navodi: “Kad pričamo o hodanju uvijek se sjetim one prve scene iz Wendersovog filma Paris, Texas gdje glavni lik Travis luta naizgled beskrajnom pustinjom. U tom trenutku on je lik bez imena i s neispričanom pričom. Pokušavam krenuti u šetnju kao istoimeni lik; bez plana, bez destinacije, bez prenaglašene točke interesa. Motivi se otkrivaju u svojoj neposrednosti; nearanžirani, savršeni u nesavršenosti i ponekad izrazito začudni u svojoj običnosti. (…) Kroz fotografije ne pokušavam kritizirati niti komentirati određene društvene promjene i tematike objektivnim prikazom postojećeg stanja već koristeći manipulativnost fotografskog medija pokušavam uputiti na određenu diskretnu poetiku i estetsku vrijednost naizgled estetski bezvrijednog ili siromašnog prizora.”


 

Iva Džaja rođena je 1992. godine u Splitu. Godine 2012. upisuje studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a 2017. odlazi na Erasmus + semestar u Muthesius Kunsthochschule u Njemačkoj. Završila je filmsku školu u Kino klubu Split. Diplomirala je 2018. u klasi profesora Viktora Popovića na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Do sada je sudjelovala na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.


 

KUSTOSICA:
Ivana Vukušić

KUSTOSICE PROGRAMA NMG:
Ivana Vukušić, Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković

DIZAJN:
Nikola Križanac

PRIJEVOD:
Katarina Duplančić

POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić

DONATORI:
Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija

MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

ZAHVALE / ACKNOWLEDGEMENTS:
KUM, PDM, HULU, MKC


 

Facebook event

http://infozona.hr/news/izlozba-kocka/10742