NMG @ ZadART

GARBAGE EPIC, izložba

 

Galerija ZadART, Kovačka 3, Zadar

 

22. – 29.10.2015.

 

Otvorenje 22.10. u 19:30 h

 

Izložba je otvorena svakim danom 17-22 h.

 

Autori: Nikola Vincelj – Jinks, Domagoj Buljan, Mate Ujević

 

Kustosica: Natasha Kadin

 

Dizajn: Nikola Križanac

 

Produkcija: Mavena – 36 njezinih čuda, http://www.mavena.hr

 

Donatori: Grad Zadar, Ministarstvo kulture RH

 

Udrugu Mavena podržavaju: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

 

Hvala galeriji ZadART koja nas je ugostila.

 

Izložba GARBAGE EPIC nastala je tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu projekta S.E.A Silba Environment Art, koji udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine. Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima te ponuditi alternativno umjetničko riješenje kojim, osim što očistimo plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utječemo na ekološke probleme te edukativno djelujemo na generacije koje dolaze i njihovu svijest o različitim mogućnostima recikliranja otpada. Radi jačanja svijesti o štetnosti otpada, vrijednostima recikliranja te uopće mogućnostima široke upotrebe materijala koji jednima budu beskoristan otpad, a drugima ideja za novo umjetničko djelo ili drugu upotrebu, umjetnička kolonija nakon čišćenja prikupljeni materijal transformira u umjetničke predmete.

Ove godine voditelj umjetničkog dijela kolonije bio je grafički umjetnik Nikola Vincelj – Jinks, koji je uz pomoć volontera kreirao nekoliko iznimnih umjetničkih djela, u poznatoj vlastitoj maniri facijalnih prikaza različitih plemenskih poglavica i ostalih nepoznatih prijatelja. Ovi likovi, nastali od starih ventilatora, pegli, plastičnih boca, stakla i odbačenih cipela dobivaju oči, uši i usta, dobivaju imena i ponovno oživljavaju stare predmete u potpuno novom ruhu dajući nam jasnu poruku o tome kako je svaki kraj zapravo novi početak.

Izloženi eksponati biti će tijekom trajanja izložbe ponuđeni na aukciji te će se donacije prikupljene aukcijom uložiti u organizaciju nove umjetničke kolonije na Silbi. Dobrodošli!

 

 

https://www.facebook.com/events/412658488936361/
http://www.antenazadar.hr/clanak/2015/10/izlozba-garbage-epic-u-galeriji-zadart/