NMG@PRAKTIKA: Međuprostori [pederluka]

Program NMG@Praktika u veljači donosi izložbu Međuprostori [pederluka] umjetničko – istraživačkog kolektiva queerANarchive. Otvaranje izložbe predviđeno je za 23. veljače u 20h, u Galeriji Praktika, Klub Kocka, Ulica Slobode 28.

 

Umjetničko istraživanje kolektiva queerANarchive usmjereno je na odnose gej zajednice i urbanog tkiva. Izložba Međuprostori [pederluka] donosi rezultate istraživanja provedenog na štajgama u Splitu i Zagrebu, razotkriva kako prakse svakodnevnice formiraju identitet prostora te postavlja osnovu jednog umjetničkog arhiva cruising kulture.

Negdje duboko u urbanom tkivu grada, skriveni od očiju šire javnosti, nalaze se prostori “direktnih gesti, besramnog diskursa i otvorene transgresije”. Te riječi koristio je M. Foucault opisujući vrijeme prije nego je seksualnost izgovorena, uvedena u pravni, znanstveni i medicinski diskurs. Prostori o kojima govorimo su štajge gdje paralelno sa sadašnjošću egzistira i to drugo predmoderno vrijeme. Seksualnost je tu temelj društvenih odnosa, ali i temeljna odrednica prostora. Slijedeći distinkciju koju uvodi M. de Certeau, od običnih mjesta, štajge prostorima čine upravo prakse svakodnevnice zajednice korisnika. U suradnji s udrugom Kontraakcija, kolektiv queerANarchive tokom 2014. istraživao je upravo te prakse. Kao karte, fotografije i video zapisi, tako i sakupljeni materijalni ostatci dokumenti su praksi cruising kulture. Muzeološki obrađeni ti materijali postaju arhiv koji nam govori o jednoj nevidljivoj i marginaliziranoj društvenoj skupini, istovremeno propitujući granice same znanosti koja ih je uzela u razmatranje.
Van samih okvira partikularnih praksi kojima se ovaj rad neposredno bavi leži još jedan nivo čitanja ovog projekta. Štajge tako postaju metafora prostori koja odbacuju kategorije javnog i privatnog, prostori koji u razmišljanje o urbanom tkivu uvode kategorije zajednice zajedničkog. Na neki način mimoišlo strogo struktuririranje urbanog tkiva, te tako formiranje prostora prepustilo samoj zajednici korisnika kao svojevrsan otpor društvenim normama i urbanističkim praksama. Štajge tako odbacuju kategorije javnog i privatnog, te u razmišljanje o urbanom prostoru uvode kategoriju zajedničkog.

Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture – queerANarchive od 2010. godine bavi se umjetničkim i kustoskim istraživanjem cruising kulture te queer tijela i queer prostora. queerANarchive je nastao kao reakcija na proces normalizacije koji prolazi LGBTIQ zajednice. Kolektiv je sudjelovao na međunarodnim radionicama i rezidencijama kao
što su QueerArtLAB SpaceID/Madrid u Španjolskoj i Activist in Residence na Gotlandu u Švedskoj.

Kontraakcija je neprofitna društveno-kulturna organizacija, osnovana 2008. godine. Djelovanje udruge temelji se na ideji o muzeju kao relevantnom subjektu u službi razvoja društva, a samo njezino ime potječe iz osnovne karakteristike suvremenog muzeja koji “funkcionira kao svojevrsno ogledalo društvenog okruženja te je prema tome manje institucija, a više akcija i istodobno kontraakcija”. Kontraakcija je pokretač brojnih društveno-kulturnih inicijativa, od kojih je najznačajniji projekt Muzej Kvarta.

KUSTOS I AUTOR TEKSTA:
Tonči Kranjčević Batalić
SURADNICI:
Vladimir Tatomir i Antun Sevšek
KUSTOSICA CIKLUSA NMG@PRAKTIKA:
Natasha Kadin
PRODUKCIJA:
Mavena – 36 njezinih čuda i queerANarchive
DIZAJN:
Rafaela Dražić

 

https://www.facebook.com/events/773888416013918/

http://www.split.com.hr/novosti/kultura/meduprostori-pederluka-u-galeriji-praktika

http://plannify.com/split/events/nmg_praktika_izlo_ba_me_uprostori_pederluka-2474110.html