Kustoska škola 2023

Un-war Space Lab: Slučajne ili ne-kustoske prakse nakon
ljudskog uništenja Zemlje i života među vrstama

23.-26. ožujka 2023.
Kino Beton – Dom mladih Split

Otvorenje izložbe: Galerija Kluba Kocka, 27. ožujka 2023 u 19:30

Kustoska škola program je izvaninstitucionalne edukacije koji udruga Mavena realizira od 2016. godine. Cilj Škole je educirati mlade povjesničare_ke umjetnosti, umjetnike_ce te druge zainteresirane kulturne djelatnike_ce u svrhu osposobljavanja za stvaranje novih i inovativnih kustoskih programa u gradu Splitu i šire. Međunarodni tim umjetnika_ca i kustosa_ica, svake godine s drugom temom, sudionicima daje uvid u kustoske prakse iz različitih europskih perspektiva, upoznaje ih s načinima rada u specifičnoj odabranoj temi te im pruža osnovu za međunarodnu kulturnu suradnju.

Kustoska škola besplatna je za sve sudionike_ce, moguće ju je pohađati online ili uživo (Beton kino, Dom mladih Split), a prijaviti se možete mailom na mavena@mavena.hr najkasnije do utorka, 21. ožujka 2023.

Un-war Space Lab:
Armina Pilav
Damir Ugljen
Servet Cihangiroğlu
Ana Dana Beroš
Jamie Allen
Louise Emily Carver
Ivica Mitrović 

Un-war Space Lab poziva na kolektivno stvaranje slučajnih i ne-kustoskih praksi oslanjajući se na feminističku teoriju i polazeći od posljedica ljudskog uništavanja Zemlje ratovima, pretjeranim iskorištavanjem resursa i toksičnosti upisane u svaki živi i izgrađeni kontekst.
Prostorno-ekološki uvjeti na Zemlji definirani ljudskim iskorištavanjem i uništavanjem postali su pre ekstremni prostorno i društveno za sve: ljude i druge, izvan ljudske vrste. Očito je da ljudi tehnički kasne s planiranjem i dizajnom kako riješiti naše i trenutne ekološke katastrofe. Umjesto toga i, slijedeći prijedloge Vilema Flussera, moramo početi ponovno stvarati naše karte kao i otrovne zemlje, u sadašnjoj ekološkoj vremenskoj liniji, po mogućnosti iz uništenih krajolika i postojećih međuvrstskih staništa.

Život među vrstama predlažemo promatrati kroz vrste koje su materijalni produžetak dobro poznatih živih vrsta, kao što su rijeke Neretva i Drava ili druge, ljudska i ne-ljudska tijela. Vrste su ovdje proteza napravljena od zagađenih materijala  i tehnologija rata, povezujući ljudska i druga tijela s njihovim otpadom, što rezultira hibridima živih i neživih vrsta. Počet ćemo od promatranja životnih ili fiktivnih okruženja svih sudionika, različitih intermedijskih radova koje su zajednički i pojedinačno razvili članovi Un-war Space Lab-a.

Slučajne ili ne-kustoske prakse stvaraju i uništavaju u isto vrijeme, fokusiraju se na materijale specifične za mjesto, stvarnost i fikciju, pokrete i emocije svih sudionika dok kultiviraju eksperimentalni prostor uključivanja i transformaciju različitih vrsta nasilja.

Kustoska škola program je udruge MAVENA – 36 njezinih čuda, koji se provodi u suradnji s Koalicijom udruga mladih, Multimedijalnim kulturnim centrom Split i Platformom Doma mladih, a financira se putem javnih natječaja Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova.

Vremenska linija rada

23. ožujka:

12:00 – 14:00
Upoznavanje s radom i formiranje privremenog kolektiva i radne skupine.
Sastanak, predstavljanje svih sudionika počevši od vlastitog odabira citata, pjesme, fotografije, filma i bilo koje druge reference koje su direktno ili indirektno vezane za temu.

14:00 – 15:00
Prezentacija o intermedijskoj i site-specific materijalnosti rijeke Neretve i Drave Damira Ugljena i Armine Pilav.

15:30 – 17:30
Izrada leksikona, tema i metoda za promatranje i rad tijekom četiri radna dana, definiranje slučajnih i ne-kustoskih praksi.

17:30 – 18:30
Čitateljska izvedba Jamie Allen i Armine Pilav, Cats of Katydata nastala tijekom istraživanja na Cipru pod nazivom „Food for the Future: The Harvest of the Past, That Awaits My Hunger“ / „Hrana za budućnost: Žetva prošlosti koja iščekuje moju glad“. 

  1. 24. ožujka:

14:00 – 16:00
Razgovor s umjetnikom Servetom Cihangiroğluom, umjetnost trenutka i prostora u pokretu,  adaptacija kroz prostor šutnje.

16:00 – 17:00
Predavanja i razgovor s arhitekticom i kustosicom Ana Dana Beroš – o lječilištu Krvavica, kolektivnim kustoskim praksama kroz prostorna djelovanja i procese publiciranja. 

17:30 – 19:00
Razgovor s Ivicom Mitrovićem, izvanrednim profesorom na odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje predaje dizajn u interaktivnim medijima, dizajn interakcija te kritički i spekulativni dizajn.

  1. 25. ožujka:
    Posjet delti Neretve – cjelodnevni. Dokumentiranje prostora Delte prema individualnom izboru.
  1. 26. ožujka:

11:00-19:00
Kreiranje izložbe, razgovori i…

  1. 27. ožujka:
  2.  
  3. 19:30
    Otvorenje izložbe

19:30 – 20:00
Prepletenost i performativnost vodenih ekosustava s Louise Emily Carver.

20:00 – 21:00
Performativnost Delte Neretve – svi sudionici/ce radionice.

Linkovi:

https://www.entangledmilieus.com/https-www-entangledmilieus-com-food 

https://www.jamieallen.com/  

https://speculativeedu.eu/

Facebook događanje:
https://www.facebook.com/events/951872929560785 

 

PRESS

https://www.culturenet.hr/hr/prijave-za-kustosku-skolu-2023/192006
https://kulturpunkt.hr/natjecaj/edukacija/kustoska-skola-2023
https://dom-mladih.org/kustoska-skola-2023/