NMG@PRAKTIKA: Gildo Bavčević

“SITNIŠ”

 

“Novac je krupna stvar koja ljude čini sitnima.” – ustvrdio je još prije nekoliko stoljeća William Shakespeare, točno i izravno detektirajući problem društva koji se do danas toliko produbio da je kroz stoljeća dubkom promjenio i društvo samo te u potpunosti zavladao njime.

 

Gildo Bavčević u svom umjetničkom radu uzima njegovu najmanju jedinicu nacionalne valute, 1 lipu, te gradi nekoliko simbolički i semantički vrlo jasnih i izravnih umjetničkih radova koji govore o odnosu današnjeg društva i novca.

Ovaj ciklus umjetničkih radova, osim što je bolno aktualan u današnjem globalnom društvu te nas tjera da se zamislimo nad svojom sudbinom i sudbinom čovječanstva, donosi i zanimljivu i lijepo razrađenu zrelost razvijanja umjetničkog koncepta, rada s jednim materijalom u različitim medijima i na različite načine.

 

Mnogi umjetnici već su radili s novcem problematizirajući ga i formalno i semantički, u novijoj povijesti najpoznatiji takvi radovi su oni Andy Warhola, no ciklusom „Sitniš“ Gildo Bavčević vrlo čisto i jasno detektira pravo pitanje današnjice: Hoćemo li dozvoliti da svi plešemo u ritmu novca?

 

Natasha Kadin

 

O AUTORU:

 

Gildo Bavčević (Split, 1979) multimedijalni je umjetnik, student završne godine master studija medijskih umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Radi u različitim medijima (performans, video, film, umjetničke akcije, multimedijske instalacije, audio projekti itd) a njegov rad uvijek je društveno i socijalno angažiran. Sudjelovao je na mnogo grupnih izložbi i projekcija u zemlji i inozemstvu, od kojih su najvažnije: 2012. Removed Together ST-LJ galerija Ljubljana, Tu Smo 3 MSUI, Pula, Revolution now and forever, Novomedijska galerija, galerije SC i VN, Zagreb, Re:Referendum, Novomedijska galerija, gradska vijećnica Split, 2011. 43. Revija Hrvatskog Filmskog i video stvaralaštva, Max art fest, i druge. Od 2007. aktivno sudjeluje u organizaciji Split Film Festivala, jedan je od pokretača i stalni suradnik na festivalu performansa DOPUST, član performativnog elektro pank sastava Ilija i Zrno Žita, a aktivno se bavi i glazbenom produkcijom i dizajnom zvuka. Ovo je njegova prva samostalna izložba.

 

http://dispet.org/2013/01/gildo-bavcevic-sitnis/