DRŽAVA U KREVETU gostovanje u Mariboru

Međunarodna novomedijska izložba

DRŽAVA U KREVETU // STATE ABED

gostuje u Mariboru
u galeriji GT22 od 12. do 24. lipnja

 

Poštovani,

ovim putem obavještavamo vas da će se izložba i manifestacija DRŽAVA U KREVETU // STATE ABED predstaviti u Mariboru, u galeriji GT22, Glavni Trg 22, Maribor.

Izložba i manifestacija DRŽAVA U KREVETU rezultat je kolegija “Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim
praksama” koji se održavao na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012./2013., kroz projekt PATTERNS lectures, a držala ga je Natasha Kadin, koja u uvodnom tekstu kaže:
“Slijedeći feminističku maksimu OSOBNO JE POLITIČKO, kao i svoje razloge zašto se bavimo feminizmima, što nas navodi da se javno deklariramo feministkinjama, došli smo do naziva izložbe DRŽAVA U KREVETU. Želimo znati koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima te u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u naše živote, ložnice, tijela i glave i upravljati njima. Posebno želimo razotkriti načine na koje prihvaćamo ili ne prihvaćamo njihova zavođenja, poljupce, naloge i nasilja. Želimo ogoliti sustav kao što on ogoljava nas. Želimo mu uzvratiti udarac, ili poljubac, rasvijetliti ovu priču i saznati zašto imamo osjećaj da je to vođenje ljubavi zapravo silovanje i kakve sve posljedice ostavlja na naše osobno. Koje jest političko. Koje jest osobno.”

Izložba će prestaviti 13 umjetničkih radova objedinjenih pod kustoskim konceptom DRŽAVA U KREVETU, a u popratnom programu bit će razgovori s umjetnicima i kustosima Natashom Kadin, Adelom Jusić, Ivanom Kevo, Glorijom Lizde i Marijom Rados. Umjetnici koji će se predstaviti mariborskoj publici su: Melanie Bonajo (Netherlands), Doplgenger (Serbia), Francine Flandrin (France), Faith Holland (USA), Marta Ivanova (Russia), Adela Jusić (BiH), Natasha Kadin (Croatia), Ivana Kevo (Croatia), Marija Kotarac (Croatia), Glorija Lizde (Croatia), Dina Rončević (Croatia, Netherlands) i Petra Zlonoga (Croatia).

U kreiranju koncepta, kao i u organizaciji izložbe, uz kustosicu Natashu Kadin, aktivno su sudjelovale polaznice kolegija:Eni Buljubašić, Ivana Čagalj, Lovorka Kalebić, Ivana Kevo, Glorija Lizde, Jelena Novaković, Mia Raos, Neli Ružić i Maja Stojić.

Izložba se otvara 12. lipnja u 19 h u Galeriji GT22, a realizirana je u partnerstvu splitske udruge MAVENA i mariborskog kolektiva SON:da, i uz pomoć Ministarstva kulture RH, Mestne občine Maribor, Kombajn- a, Ustanove Fundacija Sonda, GT22 i Guest room-a. Organizacija MAVENA korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Zaklade Kultura nova.

 

Više o izložbi i organizatorima:

 

http://mavena.hr/#!state-abed

http://sonda.kibla.org/index.html

https://www.facebook.com/events/1660516397511512/

https://www.facebook.com/events/1406146666379895/

 

Iz medija:

 

http://www.napovednik.com/dogodek336105_mednarodna_razstava_drzava_v_postelji_drzava_u

https://allevents.in/maribor/dr%C5%BDava-v-postelji-dr%C5%BDava-u-krevetu-state-abed/1660516397511512#

http://www.wherevent.com/detail/GT22-DRZAVA-V-POSTELJI-DRZAVA-U-KREVETU-STATE-ABED

http://www.culturenet.hr/default2.aspx?id=65484

http://heyevent.at/event/xwrt7alobh5oua/drzava-v-postelji-drzava-u-krevetu-state-abed