Tišina

Suvremena kazališna predstava grčko-francuskog teatra VASISTAS

 

Redateljica: Argyro Chioti (Grčka)

Dramaturgija: Denis Forgeron (Francuska)

Asistent režije i dramaturgije: Euthimis Theou (Grčka)

Video: Isabelle Schneider

Prijevodi: Sherry-Lee Richardson, Rosa Prodromou

 

Performeri :

Naima Carbajal (Meksiko)

Boris Kadin (Hrvatska)

Ariane Labed (Francuska)

Rosa Prodromou (Grčka)

 

Polazišna točka našeg istraživanja za projekt Silence bili su lik i djelo Sv. Franje Asiškog i knjiga “Mali Božji siromah ” Nikosa Kazantzakisa. Našu smo priču razvijali na bazi ritmičnog pričanja priče, nastojeći staviti u fokus današnjeg čovjeka, njegov položaj u suvremenom društvu, njegove dvojbe, nedoumice i strahove. Osnovna tema projekta mogla bi se sažeti na pitanje: zašto, odnosno zbog čega i za što/koga živimo u današnjem svijetu? Koji su naši životni prioriteti, naši „okidači“, te na osnovu čega i uime koga donosimo odluke koje određuju naše živote?

 

U projektu četvero glumaca/performera na različite načine prelazi iz akcije u pričanje priče i obratno. Dramaturg je također prisutan kao promatrač, osoba koja svjedoči razvoju priče te ponekad intervenira u proces. Centralna preokupacija našeg projekta jest glumac odnosno čovjek: njegov fizički aparat, njegov glas koji koristi kao instrument te tijelo kojim stvara ritam zbivanja, njegova svijest i relacija s prostorom, drugim glumcima i tekstom. U projektu nema predmeta, nema dekoracija, nema predhodno snimljene glazbe, specijalnih efekata ni kulisa. Sve je ogoljeno da bi se istakle mogućnosti koje tijelo može proizvesti samo i granice do kojih može ići. Stvarajući vlastitu polifonu glazbu i ritam te koristeći se svojim materinjim jezicima (francuskim, hrvatskim, grčkim, španjolskim) svaki od performera implantira u projekt osobno iskustvo, sjećanja, pjesme i slike koje zajedno stvaraju ritam naše priče, glazbenu koreografiju kao način na koji se četiri osobne priče sažimaju u jednu zajedničku- priču suvremenog čovjeka u suvremenom društvu.

 

Osnovni cilj ovog internacionalnog projekta je sažimanje različitih kulturnih obrazaca i identiteta u jedan projekt uspoređujući ih i nalazeći dodirne točke. Ovaj projekt preispituje kontradiktornosti između današnjih društvenih vrijednosti i osobne individualnosti i jedinstvenosti pojedinca. Kako doživljavamo ekstremne razlike između našeg socijalnog, kulturalnog i religijskog identiteta, odnosno uklapanje u obrasce ponašanja, i jedinstvenosti jednog bića. Kako se manifestiraju te kako rezultiraju unutarnji konflikti te konfikti sa društveno uvriježenim obrascima ponašanja i djelovanja?