NMG@PRAKTIKA_Kristina Marić // Dvoboj II

Kristina Marić – Dvoboj II
OTVARANJE:
četvrtak, 12. srpnja 2018. u 20:00

 

NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA Dom mladih Split, Ulica slobode 28

Autorica Kristina Marić se predstavlja interaktivnom računalnom instalacijom Dvoboj u kojoj je promatrač u realnom prostoru suprotstavljen umjetniku u virtualnom prostoru. Rad u fokus preispitivanja postavlja odnos promatrača naspram dotičnog umjetničkog djela. Posjetitelj po ulasku u galerijski prostor na raspolaganju ima bijeli pištolj, čijim preciznim okidanjem dobiva mogućnost likvidirati lik autorice na video projekciji. Dominantna pozicija promatrača sugerira na sukob/interakciju s umjetničkim radom, odnosno autoricom. Ono što Kristinu intrigira jest reakcija promatrača i kontemplativni trenutci nakon što napusti dvoboj. Provokativnost koja se krije iza odluke da se dvoboj napusti, očituje se u tome što lik autorice i dalje mirno ostaje na ekranu i uzvraća pogled. A promatrač odlazi sa novim doživljajem umjetničkog djela u kojem je netom sudjelovao. Pitanje koje se autorici nameće jest osjeća li se promatrač i sam izloženo i ranjivo ili zauzima dominantnu poziciju? Kako sama kaže:

“Paradoksalni je to dvoboj između opozicija: realnog i virtualnog svijeta, publike i umjetničkog rada. Svaka je strana u specifičnoj prednosti spram one nasuprot nje. Figura nije naoružana, ali se njena snaga i mogućnost uzvraćanja očituju u njenoj stalnoj regeneraciji i prividnoj permanentnosti.”

Drugi dio rada je performans Na nišanu. Ovom prilikom je prikazana video projekcija samog performansa. U ovom radu uloge su obrnute. Autorica sada zauzima dominantnu ulogu držeći fotosnajper u rukama. Mirno čekajući sudionika da dođe na poziciju, podiže ga i okida stvarajući pritom fotodokumentaciju susreta. Ovdje je istaknut potencirani osjećaj nelagode sudionika zbog fotosnajpera kao naprave i izloženosti te na određeni način ugroženosti od strane autorice.

Iako su radovi potpuno estetski pročišćeni, jasni i pomalo “hladni”, ono što ih oblikuje jest obostrano sudjelovanje publike i autorice. Upravo interakcija od strane sudionika stvara neizvjesnost te se uz notu dramatičnosti djelo pretvara u beskonačan proces, pritom otvarajući niz pitanja o temama suodnosa autora, umjetničkog djela i publike s naglaskom na realni/virtualni svijet i promjene koje se događaju unutar njih.

– – –

Kristina Marić, rođena 25.12.1990. godine u Đakovu, multimedijalna je umjetnica. 2015. godine diplomirala je pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje danas radi kao asistentica. Izlagala na mnogim skupnim i samostalnim izložbama. Finalistica je ovogodišnje Nagrade za mlade likovne umjetnike Radoslav Putar.

PRESS:

Dvoboj II


http://infozona.hr/calendar/70498