NMG@PRAKTIKA: Vana Gaćina, Tanja Minarik, Tin Dožić // Slika / pokret / zvuk

OTVORENJE: petak, 30. rujna u 20h

AUDIO-VIZUALNI NASTUP: sub, 1.10. u 19h

AUDIO-VIZUALNA RADIONICA: sub — ned, 1. — 2.10. od 11h do 18h

PREZENTACIJA RADIONICE: ned, 2.10. u 19h

 

Dom mladih

Ulica slobode 28, Split

RADNO VRIJEME: sub — ned, 1. — 2. listopada od 18 h do 21 h

 

 

O RADU

 

Trodnevni program naziva Slika / pokret / zvuk kroz format izložbe, audio-vizualne izvedbe i radionica ispituju odnose slike, pokreta i zvuka u novomedijskoj umjetnosti. U svom radu Vana Gaćina polazi od istraživanja klasičnih formi umjetnosti, konkretno u radu Točka izloženom ovom prilikom, polazi od kolaža velikih dimenzija na koji se nadovezuju audio-vizualni slojevi novomedijskog izričaja kroz koje autorica u rad uključuje i promatrača. Rad Točka tako postaje slika koja se akcijom promatrača pretvara u audio video instalaciju. Promatrač aktivacijom mapiranih videa te njegovim manipuliranjem brzine i inteziteta boje vrši reakciju na forme slike te pokreće senzore za zvuk i pretvara sliku u glazbeni instrument.

 

Drugi dan programa obilježit će audio-vizualna izvedba Tanje Minarik i Tina Dožića. Spoj zvukovnih manipulacija Tina Dožića s projekcijama Tanje Minarik donosi lijepu i jasno poetiziranu živu igru koja ukazuje na uhodanost i odmjerenost ovog izvođačkog tima. Za zainteresiranu publiku, pod vodstvom Tanje Minarik i Tina Dožića održat će se i radionica audio-vizualne izvedbe kroz koju će sudionici imat priliku dati sliku i zvuk predmetima pronađenima na cesti. Nova slika pronađenim predmetima formirat će se kroz mikroskope, projektore, grafoskope i sl., a zvuk će se snimati portabilnim snimačem zvuka i kontaktnim mikrofonima te obrađivati digitalno i analogno. Zainteresirani polaznici se pozivaju da opcionalno donesu i vlastitu audio tehnologiju, laptop, efekte i snimače zvuka.

 

 

O AUTORIMA

 

Vana Gaćina po završetku slikarstva na ALU u Zagrebu, u želji za pokretanjem svojih slika otkriva video umjetnost te upisuje magisterij na smjeru videa na ALU u Ljubljani. Tu se upoznaje sa raznim mogućnostima koje pružaju spoj umjetnosti i tehnologije te počinje s radom na multimedijalnim instalacijama u kojima povezuje klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom kroz analogne i digitalne medije.

 

Tanja Minarik multimedijalna je umjetnica diplomirala na studiju Novih medija na ALU u Zagrebu, članica ULUPUH-a, UR Instituta i Udruge Radiona. U svojim prikazima fragmentirane svakodnevice koristi se raznim aspektima video umjetnosti i oblikovanja – audio/vizualnim izvedbama, instalacijama, interaktivnim instalacijama, animacijom, montažom, mapiranjem.

 

Tin Dožić diplomirao je studij Novih medija na ALU u Zagrebu i Psihologiju na Hrvatskim Studijima. U svom radu prvenstveno se bavi medijem zvuka s naglaskom na DIY tehnologiju, eksperimentalnu glazbu, field recording i audio instalacije, a zanima ga dodirna točka prirodnog i tehnološkog koju ispituje tražeći spoj elektroničkog i organskog. Tanja Minarik i Tin Dožić svoju audiovizualnu suradnju započeli su u projektu MMessy Oscillators 2013. Dosadašnje izvedbe u formi dua uključuju nastupe u galeriji Greta, na ALU Zagreb, u galeriji Miroslav Kraljević, na Izložbi zvuka Zavoda za eksperimentalni zvuk.

 

 

KUSTOS: Tonči Kranjčević Batalić
AUTORI TEKSTA: Tina Vukasović, Tonči Kranjčević Batalić
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić, Hrvoje Cokarić
DIZAJN: Nikola Križanac
DONATORI: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Split
ZAHVALE: Multimedijalni kulturni centar (MKC), Platforma Doma mladih

 

FB event: NMG@PRAKTIKA: Slika / pokret / zvuk