NMG@PRAKTIKA: Toni Mijač // Katarza

Toni Mijač // Katarza
OTVARANJE IZLOŽBE:
četvrtak, 8. ožujka 2018. u 20 h

 

ZToni Mijač se u programu NMG@PRAKTIKA predstavlja projektom naziva Katarza, kojeg je započeo raditi 2012. godine i nastavlja do danas. Projekt se sastoji on niza fotografija i teksta koji ih prati. Dio projekta, odnosno „splitsku fazu“ istog, umjetnik izlaže u galeriji splitskog kluba Kocka, zaokružujući na jedan način cijeli projekt dovodeći ga na mjesto gdje je sve počelo — Split.

Uzimajući koncept katarze kao polazišne točke rada umjetnik preispituje introspekciju muškaraca. Naime, motivaciju za Katarzu, koja u grčkom označava pročišćenje duha, pronalazi u popularnom arhetipu „muškarci ne plaču“. Serija fotografija prikazuje muške osobe, raznih godišta, životnih priča i percepcija, u jednostavnoj izvedbenoj gesti. Oni sjede na podu i u trenutku evociranog sjećanja odlažu svoje cipele. Simbolički, obuća u Mijačevom radu predstavlja zaštitu i sigurnost. Odlaganje iste je uzemljenje osobe i prepuštanje emocijama. Pred sam čin fotografiranja umjetnik je od sudionika zatražio kratkoročnu refleksiju nad jednim proživljenim iskustvom po njihovom izboru koje je ostavilo emotivno slikoviti utisak. Mijač time navodi svoje subjekte da se suoče i pritom pročiste od potisnutih emocija te fotografski u crno-bijeloj tehnici bilježi njihovo intimno stanje.

Drugi dio rada je tekstualna intervencija u prostor galerije. Naime, umjetnik izlaže svoj osobni osvrt na pojedine priče koje su neki od sudionika projekta s njim odlučili podijeliti. Time rad komunicira sa posjetiteljima na još jedan dodatan način, a umjetnikov pristup sudionicama tekstom je transformiran u posvetu njihovim sjećanjima. „Upravo u aktiviranju introspekcije sakriven je krajnji cilj ove suradnje – cikličko uspostavljanje odnosa, prema samima sebi, prema autoru koncepta te na kraju posjetiteljima. (…) Sirova emocija – utjelovljena u prepuštanju pojedinca, percipirana fotografskim objektivom autora koncepta i na kraju opažanjem (i srcem) posjetitelja postaje sredstvo jednog novog, autorefleksivnog i katarzičnog iskustva“(1).

1 — Citat iz umjetnikovog statementa


 

Toni Mijač, rođen 1988. godine u Splitu, završio je preddiplomski studij smjer Film i video na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i diplomski studij smjer Novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dosadašnje radno iskustvo stekao je na različitim umjetničkim i komercijalnim projektima. Sudjelovao je u nizu multimedijalnih radova, filmova, radionica, festivala i happening-a uz šestogodišnje aktivno vodstvo filmskih škola za osnovnoškolce i srednjoškolce na području Splita i Zagreba. Izlagao je u galerijama Klovićevi dvori, Greta, GMK, Pogon Jedinstvo, Kset, Art-Kino Rijeka i London Metropolitan University. U svom autorskom radu pretežito se bavi impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima koje propituje koristeći jezik i izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse.

http://split.com.hr/novosti/kultura/toni-mijac-izlaze-u-galeriji-praktika
http://infozona.hr/kalendar/dogadaj/2018/3/13/kockica/66844?
http://dalmatinskiportal.hr/zivot/mijac/29555
http://www.kulturpunkt.hr/content/biljezenje-katarze
https://dogadaji.cdk.hr/dogadaj/nmgatpraktika_toni_mijac_katarza
http://pdm.hr/katarza/