NMG@PRAKTIKA: Tina Vukasović // izložba Zaboravljeni vrtovi: Vrt trećih načela / u čast Filadendronu

OTVORENJE: četvrtak, 14. srpnja u 21 sat

TRAJANJE IZLOŽBE: 14. – 22. srpnja 2016.

 

NMG@PRAKTIKA

Galerija PRAKTIKA

Dom mladih

Ulica slobode 28, Split

RADNO VRIJEME: pon – pet 18 – 21 h

 

 

O RADU

 

“Treće načelo. Heterotopija ima moć da na jednom realnom mjestu su-postavi više prostora, više smještanja koja su međusobno nespojiva. Tako se u teatru, na pravokutniku pozornice, smjenjuju nizovi mjesta koja su jedna drugima strana; isto je tako kino vrlo neobična pravokutna prostorija, iz pozadine koje se trodimenzionalni prostor projektira na dvodimenzionalni ekran; no možda je najstariji primjer ovih heterotopija, u obličju protuslovnih smještanja, drevni primjer vrta. (…) Vrt, to je najsitniji djelić svijeta i istodobno sveukupnost svijeta. Vrt je od početka Antike vrsta sretne i univerzalne heterotopije.” Michel Foucault, O drugim prostorima: Utopije i heterotopije”

 

Ovom izložbom započinje višemjesečni ciklus Zaboravljeni vrtovi koji inicira obnovu vrtova Doma mladih u Splitu. U samom Domu mladih postoje tri manja odjeljka namjenjena unutrašnjim vrtovima i jedan veći dvorišni odjeljak. Svaki od ovih vrtova, bez obzira na razinu zapuštenosti i održavanosti, intrigira pitanjima o prošlosti i mogućnostima korištenja.
U arhitektonskom oblikovanju Doma mladih vidljivo je promišljanje suživota arhitekture, prirode i ljudi. Danas su ovi vrtovi prepušteni propadanju te je ideja suživota narušena. Odlučila sam započeti s obnovom jednog unutrašnjeg vrta, smještenog na južnoj strani zgrade, uz prostor za portira. U tom vrtu već niz godina uspjeva filadendron koji se prilagodio prostoru tako što je srastao s njim. Okopavanje tog vrta više je nalikovalo arheološkim iskapanjima. Pronađeni su ključevi, opušci, čepovi, razbijeno staklo, listići iz kladionice, četiri para cipela, stara televizija, ostaci novinskog papira i drugi ostaci koji ukazuju na zbivanja u tom prostoru posljednjih desetljeća. Memoriju prostora dodatno prizivaju stari projektori uskladišteni tik do vrta.

Oživljavanje vrta zamišljeno je kao participativan proces. On uključuje angažman korisnika prostora koji su pozvani da donacijom biljaka i drugih vrtnih elemenata sami postanu kreatori izgleda i sadržaja vrta. Time vrtovi Doma mladih postaju mjesta zajedništva arhitekture, prirode i ljudi, simbolički sažimajući bogatstvo prostora i života koji postoje okolo njih.

Prostorna instalacija Vrt trećih načela obuhvaća intervenciju sadnje biljaka u jedan vrt Doma mladih, naglašavanje prirodne komponente artificijelnom rasvjetom i zvukom, pronađene artefakte, foto i video dokumentacija vrta te maketa vanjskog vrta Doma mladih kao najava budućih intervencija.

 

 

O AUTORICI

 

Tina Vukasović (Split, 1989.), vizualna umjetnica.

Završila diplomski studij slikarstva 2013. na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Članica HULUa, grupe Čekanje i grupe Bez naziva. Od 2009. sudjelovala na više skupnih izložbi (38. Splitski Salon; XI. Erste fragmenti; XI. i XII. Trijenale kiparstva; Meandriranje – Prizori od svjetla, za Julija; MuFiV- Otvoreno; Hybrid Media Camp; Almissa Open Air…) i pet samostalnih izložbi (Galerija umjetnina u Splitu, Studio 21, Galerija Greta, Salon Galić). 2014. godine finalistica Nagrade Radoslav Putar. Sudjelovala na rezidencijalnom programu Punta Arta – otočka karta 2 na otoku Zlarinu i dva Erasmus plus projekta u Turskoj i Italiji. Radi kao koordinatorica za Galeriju umjetnina u Splitu (FFWD – Utorkom u Galeriji), asistentica kustosa za Mavenu u sklopu jednogodišnjeg stručnog usavršavanja i kao jedna od kustosa za galeriju Bez naziva.

 

 

KUSTOS: Tonči Kranjčević Batalić
AUTORI TEKSTA: Tina Vukasović, Tonči Kranjčević Batalić
DIZAJN: Nikola Križanac
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović
POSTAV IZLOŽBE: Tihana Mandušić, Hrvoje Cokarić
DONATORI: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Split
ZAHVALE: KUM, MKC, Marino Vukasović, Vedran Perkov, Lana Beović, Franjo Đaković, Ivana Vukušić, Vedrana Vučenović

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1640063062935482/

 

http://split.com.hr/novosti/kultura/tina-vukasovic-izlaze-u-galeriji-praktika