NMG@PRAKTIKA: queerANarchive / Ljeto. Dokolica.

queerANarchive / Ljeto. Dokolica.

 

OTVORENJE: ponedjeljak, 18. veljače u 20 h

18. veljače – 25. veljače 2016.

 

NMG@PRAKTIKA

Galerija PRAKTIKA

Dom mladih

Ulica slobode 28, Split

RADNO VRIJEME: pon – pet 18 – 21 h

 

 

O RADU

 

Izložba Ljeto. Dokolica. rezultat je druge faze umjetničkog istraživanja prostornih praksi svakodnevnice jedne specifične urbane zajednice, one muškaraca koji traže seks s drugim muškarcima, istraživanja koje ima za cilj mapiranje i valoriziranje cruising kulture. Nakon prošlogodišnjeg fokusa na štajge, gradske zelene površine tj. parkove koji su upravo kroz prakse njihovih korisnika postali specifični prostori formiranja i realiziranja jedne zajednice, ovom izložbom zalazi se na teritorij plaža. Osim specifične zajednice koja se okuplja na tim mjestima veza utvrđena između parkova i plaža jest dokolica. Sociološko istraživanje provedeno u sklopu projekta upravo dokolicu, u obliku koji tu nalazimo, prepoznaje kao ključnu za formiranje identiteta kako pojedinaca tako i zajednice koja se tu okuplja. Dokolica je kroz istraživanje prepoznata kao mjesto slobode, izbora, samoodređenja i životnog ispunjenja. Tako koncipirana dokolica približava se poimanju iste od strane situacionista koji je ne vidi kao besposličarenje već kao antipod spektaklu tj. konzumerizmu. U vrijeme kako normalizacije LGBT zajednice pod okriljem neoliberalnih politika, tako i potpune komodifikacije slobodnog vremena koja se u urbanizmu manifestira vrednovanjem prostora isključivo kao ekonomskog resursa, ova izložba podsjetnik je na važnost same dokolice i prostora na kojima se ona realizira kao prostora kritike i propitivanja normativnih identiteta, prostora produkcije i reprodukcije drugog i drugačijeg, prvenstveno  u odnosu na dominantno društvo spektakla, bilo na individualnom, bilo na kolektivnom nivou. Video zapisi i fotografije nastali u sklopu promatranja, u galerijski prostor prenose slike i zvukove jedne divlje gradske plaže. Mjestimično pojavljivanje čovjeka u tim slikama otkriva da se radi o zabilješkama prostornih praksi jedne zajednice te upućuje na ranije utvrđene veze prostora, dokolice i identiteta.

 

 

O AUTORU

 

Tonči Kranjčević Batalić autor je i voditelj umjetničko – istraživačkog projekta Cruising ekspedicije iz kojeg je proizašla i ova izložba. Od 2010. koordinator je Kolektiva za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture – queerANarchive te je realizirao niz umjetničkih i kustoskih projekata s produčja queer kulture. Kao kustos djeluje i u sklopu platforme NMG gdje vodi program NMG@PRAKTIKA. Član strukovne udruge HULU Split.
Diana Magdić kao aktivistica bavi se pravom na grad i valorizacijom arhitektonske baštine moderne. Djeluje kroz Udrugu Teserakt za interdisciplinarna istraživanja. U sklopu projekta Cruising ekspedicije provela je sociološko istraživanje na kojem se temelji ova izložba.
queerANarchive je kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice kustoskim, umjetničkim i edukativnim programima bavi se partikularnostima queer kulture. Programom queerIZLOŽBE otvara queer diskurs u gradu Splitu.

 

Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbiju u Švedskoj (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.).

 

 

KUSTOS: Tonči Kranjčević Batalić
DIZAJN: Nikola Križanac
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović
POSTAV IZLOŽBE: Tihana Mandušić
PARTNERI: Teserakt, Kino klub Split, queerANarchive
DONATORI: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, HAVC, Grad Split…
ZAHVALE: KUM, MKC

 

 

https://www.facebook.com/events/958854494163670/
http://www.kulturpunkt.hr/content/mjesto-slobode-izbora-samoodredenja-i-ispunjenja

http://www.crol.hr/index.php/kultura/7452-ljeto-dokolica-i-pederluk-na-splitskoj-plazi

http://dalmatinskiportal.hr/zivot/u-cetvrtak-se-otvara-izlozba--ljeto--dokolica-u-galeriji-praktika/10398

http://www.portalnovosti.com/toni-kranjevi-batali-gej-okupljalita-su-sve-vie-stigmatizirana